Razmišljanje: Kaj smo se naučili iz 9. Slo IPv6 summita in SINOG1 srečanja?

12. in 13. julija smo uspešno izvedli že 9. Slo IPv6 summit in prvo srečanje skupine omrežnih operaterjev, SINOG. Udeležba je bila zelo dobra, od 130 prijavljenih (kolikor je bila omejitev) so se dogodka udeležili skoraj vsi, kar si lahko štejemo kot velik uspeh. Mednarodna zasedba predavateljev je tudi tokrat navduševala, prav tako kot tudi širok nabor in razpoložljivost domačega znanja in izkušenj. A kaj smo se iz obeh dogodkov v resnici naučili?…

Skupnost, ki se je ustvarila okrog Slo IPv6 summitov skozi zgodovino delovanja se počasi zliva z novo nastajajočo skupnostjo s širšim namenom – skupnost omrežnih operaterjev. Tu namen in usmeritev ni samo in izključno IPv6, kot je to bil fokus skupnosti ki je do sedaj nastajala – ampak širši: tematika zajema vse, kar se tiče načrtovanja, gradnje in upravljanja omrežij in omrežnih storitev. Skupen, a še vedno nekoliko vsebinsko razmejen dogodek je pokazal, da se te tematike lahko dobro prepletajo, a prihaja čas, da postane IPv6 ena od tematik, ki zanimajo udeležence SINOG skupnosti. Ko razvijamo SINOG in razmišljamo o prihodnosti moramo to vzeti v obzir.

Nekaj naših dogodkov v prihodnosti bo prav gotovo še potekalo na podoben, skupen način, a mislim da bo potrebno razmisliti, kako tematike zliti skupaj in narediti trdno celoto ki lahko raste in dodatno razvija svoj potencial s pokrivanjem novih tematik, ki bodo nujne za razumevanje razvoja Interneta in omrežij v prihodnosti.

Kaj smo se naučili iz strokovnega vidika? Eric Vyncke in Fernando Gont sta nas popeljala skozi nekaj dejstev in ugotovitev iz sveta IPv6 varnosti, nekateri udeleženci so prvi dve predavanji označili kot zelo intenziven “roller coaster”, kjer so v zelo kratkem času izvedeli toliko informacij, da jih bodo še nekaj časa premlevali. Prav tako so se zelo izkazali tudi drugi tuji in domači predavatelji, predvsem bi tu pohvalil vedno odličnega Ivana Pepelnjaka, ki je v svojem znanem cinično-humornem a strokovno na najvišji ravni predavanju popeljal udeležence skozi nekaj načinov, kako na IPv6 lahko zgradimo redundančne sisteme in storitve.

Fernando nam je na koncu tudi pokazal uporabo njegovega IPv6-toolkita in naučili smo se, kako pomembno je imeti firewall, ki zna razumeti in obdelovati IPv6 pakete z extension-headers – saj smo videli primer Googla, ki tovrstne pakete filtrira – najbrž z razlogom.

Slike:
– IPv6 summit
– SINOG

Posnetki:
-IPv6 summit
-SINOG

S celotnim dogodkom sem zelo zadovoljen, tu se moramo zahvaliti celotni organizatorski ekipi (Arnes, LTFE, Go6) in sponzorjem, ki so dogodek omogočili, predvsem pa sem navdušen nad udeležbo in živahno razpravo ter udejstvovanjem skupnosti z vprašanji ter mnenji. Počasi postajamo prava Internetna skupnost odprtega značaja kjer poteka diskusija, ne pa da se tovrstni dogodki odvijajo v atmosferi “predavatelj na odru, ostali tiho sedijo v dvorani in nihče nima niti vprašanj niti mnenj”.

Dragi prijatelji, slovenska tehnična Internetna skupnost – hvala.

Cheers, Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.209.209.28

Comments

  1. tomaz
    July 9th, 2014 | 15:55

    Najbolj sem bil presenečen nad tem, da ste še vedno uspeli pripraviti strokoven in zanimiv program, čeprav to ni bilo več prvo ali drugo srečanje!

Leave a reply

website