Severna Amerika ostala brez IPv4 naslovnega prostora

Severna Amerika (ARIN regija) je včeraj ostala brez IPv4 naslovnega prostora. V tej regiji se niso odločili za “soft landing” in “last /8” pravilo, kot ga imamo v RIPE regiji (in tudi ponekod drugod), ampak so porabili skoraj čisto ves IPv4 prostor, po sistemu “burn it if you got it”. Če to prevedemo v letalski jezik – niso se odločili za kontroliran prilet in mehek pristanek, ampak so nos letala usmerili direktno v tla…

Kakšna so sedaj predvidevanja za naprej? Šušlja se, da naj bi velika podjetja pripravljala tožbe in zahtevala dodatni IPv4 naslovni prostor katerega ni, opaža se pa tudi pospešen tempo uvajanja IPv6 v njihovi regiji, predvsem ker so končno ugotovili, da omrežja brez dodatnih novih IPv4 naslovov ne bodo mogli več širiti.

Dodatno vzpodbudo svetovni uvedbi IPv6 dodaja ugotovitev in meritve Facebook-a, da je dostopnost do njihovih storitev 15% hitrejša preko IPv6.

V Sloveniji je vse pripravljeno, da naši operaterji pritisnejo “gumb” in omogočijo IPv6 “by-deafult” vsem svojim naročnikom. Le kaj se čaka???

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.118.9.146

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website