Apek objavil dokument/priporočilo o prehodu na IPv6.

Apek je danes objavil dokument, ki vsebuje informacije in priporočila glede prehoda slovenskih omrežij na IPv6 s podnaslovom “Razlogi in predlogi za uvedbo IPv6 v slovenska javna in zasebna komunikacijska omreţja”. Dokument je znotraj Apeka pripravil Urban Kunc, ki je hkrati tudi član strokovnega sveta zavoda go6…

Apek je dokument uradno objavil na svoji spletni strani.

Dokument je dolg kar 76 strani in vsebuje trenutno aktualne podatke o obstoječih mehanizmih, ki se bodo uporabljali pri prehodu na IPv6, vsebuje pa tudi indice in smernice, kako naj bi se tehnično in idejno prehoda lotili v slovenskih omrežjih. Urban je za pripravo dokumenta porabil ogromno časa in energije, kar je v dokumentu tudi jasno videti. Že samo prebiranje dokumenta v fazah nastajanja mi je vzelo kar nekaj ur; da sem ga pa v končni draft verziji natančno pregledal in predlagal popravke je pa šel skoraj cel vikend. To pove marsikaj o zgoščenosti dokumenta, zato vas pozivam, da si vzamete čas in zadevo zares preberete do konca.

Zdi se mi, da je ta dokument lahko sestavni del slovenskega akcijskega načrta za prehod na IPv6 in kasnejše morebitne nacionalne strategije prehoda, če jo bo vlada seveda sprejela. Pritiski iz EU so vedno večji, države članice EU delajo v tej smeri s polno paro, upam da ne bomo zaostajali. Ta, prvi dokument je prava smer in kazalec, da se zadeve premikajo.

Za ta dokument, predvsem pa ves trud bi se rad zahvalil tako Urbanu Kuncu kot Apeku, od vedno sem bil prepričan, da bo sodelovanje med nami prej ali slej obrodilo prave sadove in rezultate.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.206.12.31

Comments

  1. February 18th, 2010 | 22:05

    […] APEK objavil dokument/priporočilo o prehodu na IPv6. (novica tudi na go6.si) […]

  2. April 24th, 2010 | 10:30

    […] Komentar zavoda go6 na Apekov dokument […]

Leave a reply

website