Razmišljanje: Stanje na področju uvedbe IPv6 v Sloveniji…

Slovenija je postala na področju IPv6 svetovni fenomen, katerega malokdo razume, le kako je lahko tako majhna državica skoraj žepnega formata tako napredna in pripravljena na IPv6? Tega se nismo mi izmislili, to merijo priznani laboratoriji in sistemi širom sveta – a pa smo res tako dobri?

Odgovor je nekje med “da” in “ne”, še najbližji je “mogoče”. Sicer je res, da so v svoje jedrno omrežje IPv6 uvedli že vsi večji ponudniki dostopa do Interneta, sedaj se praktično skoraj že ne morete priklopiti kot poslovni uporabnik na resnega ponudnika, ne da bi ta zagotavljal tudi native IPv6 povezljivost, poleg IPv4 seveda. Nekateri so na začetku to poizkušali mastno računati, a tudi s tem smo (upam) opravili, saj vam sedaj v najslabšem primeru zaračunajo dodatno “priključnino” in veselo lahko začnete pošiljati IPv6 pakete.

Na področju rezidenčnih uporabnikov je zadeva še vedno zavita v tančice skrivnosti – Telekom je javno povedal, da bo omogočil native IPv6 rezidenčnim uporabnikom (*DSL, FTTH) enkrat konec septembra, česar se že zelo veselimo in komaj čakamo, saj se bo s tem uvrstil med pionirje, ki so ponudili IPv6 tudi na DSL tehnologijah. T-2 ima na tem področju manj izzivov, saj je njihovo omrežje narejeno bližje filozofiji IPv6 in CPE naprave prenašajo čez kar jim pač pošlješ. T-2 je že omogočil kar nekaj strankam native IPv6, čakamo samo kdaj bo to postalo del vsakodnevne rutine in avtomatizma pri vseh naročnikih.

Mobitel in Tušmobil sta že pred več kot letom uvedla IPv6 na svoja mobilna omrežja in pred nekaj meseci so obojni sporočili, da je ta storitev v produkciji in jo lahko dobi vsak, ki si tega zaželi – poslati je treba SMS in vrnjena dobimo navodila v obliki SMS-a kako se priklopiti na IPv6 APN.

http://www.siol.net/…/mobitel_je_v_svoje_omrezje_vpeljal_ipv6.aspx

http://www.tusmobil.si/tusmobil-ipv6.html

Na področju vsebin na IPv6 tudi ne zaostajamo, od velikih ponudnikov so za World IPv6 Day na IPv6 ponudili (in tudi tako pustili) svoje vsebine na Telekomu (www.siol.net, www.najdi.si, …), RTV Slo (www.rtvslo.si), PopTV je pa za tisti dan svoje servise omogočil preko obeh protokolov, a jih je potem ugasnil – s pojasnilom da morajo ponujanje vsebin tudi preko IPv6 urediti na zanesljiv način, ki bo zagotavljal stabilnost na dolgi rok in ne s hitrimi rešitvami. Zelo dobro, moram priznati da se je “content provider” skupnost na pobudo Wv6Day odzvala nad pričakovanji, vsaj naša, domača…

Kaj lahko danes v Sloveniji vidimo na IPv6 v realnosti? Ozaveščenost je visoka na vseh ravneh, osnovna IPv6 infrastruktura stoji, vsebine so, večina ostalega dogajanja na IPv6 je pa očem in ušesom skrito – vsak zase testira, razmišlja in načrtuje – predvsem kako prehiteti konkurenco in si zagotoviti konkurenčno prednost in s tem večji prihodek. Veliko se “kuha”, a o tem ne smemo še govoriti v javnosti. Letos je leto IPv6 in predvidevamo, da bo konec leta pester, kar se tiče uvedbe novih IPv6 storitev in ponudb pri operaterjih.

Nedavno mi je kolega iz Go6 strokovnega sveta “pojamral”, da noben ponudnik dostopa do Interneta v svoji ponudbi na spletu ne zapiše, ali ponuja samo IPv4 dostop ali dostop do celotnega Interneta, IPv4+IPv6. Strinjam se z njim, morda bi se lažje odločil, komu bo plačeval položnice, če bi v ponudbi paketov pisalo še “IPv6” zraven. Čisto ga razumem in podpiram, upam da se bodo ti podatki kmalu znašli v ponudbi.

Še več, morda bi pa bil čas za pobudo APEK-u, naj zahteva transparentnost ponudbe potrošnikom in zahteva, kakšen protokol operater omogoča v paketu – IPv4 ali IPv6 ali obojnega. Ravno tako, kot mora na vsaki nalepki na konzervi pisati kaj je v konzervi (pa naj nam bo še tako nerazumljivo in tuje kaj tam piše), tako bi morali v dobro in zaščito potrošnika operaterji navesti v ponudbi, preko katerih transportnih protokolov omogočajo priklop v omrežje in kaj to pomeni. IPv4 ni več celoten Internet in vedno manj bo.

O državnih in vladnih e-storitvah ne bi tu razpredal, saj ni storjenega veliko – vsaj da bi mi vedeli ne. Tisti, ki so za to odgovorni se sicer prijavijo na Slo IPv6 summite, a jim do tja ne uspe priti – verjetno zaradi drugih obveznosti – a vseeno, čas bi bil za premike. Konec leta konkuriramo na EC CIP razpisu za sofinanciranje IPv6 pilotskih projektov po Evropi, namen je uvajanje IPv6 v državna omrežja. Naš predlog je “Mobile IPv6 in emergency response teams”, prej ali slej bomo morali iti do državnih deležnikov, ki imajo roko čez omrežje, ki povezuje javno upravo in ministrstva med sabo. No, pustimo se presenetiti.

Kje torej smo v realnosti? Viden je dober napredek, a veliko se kuha in pripravlja v zaodrju, skrito javnosti.

Jesen bo pestra, do takrat pa naberimo moči, saj jih bomo potrebovali.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.17.128.129

Comments

  1. Božidar
    November 17th, 2011 | 21:38

    Spoštovani!
    Lepo bi vas prosil za informacijo namreč sem uporabnik siol-a ADSL povezave in na vaš test mojega IP-a sem dobil odgovor ,da sem na IPV4.Ne vem zakaj oziroma kako ima to SIOL urejeno.Glede na to ,da sem vas našel na spletu povsem sljučajno vas lepo prosim za razlago in kakšna razlika je IPV4 oziroma IPV6 in če je ta IPV6 mišljen za nas fizične uporabnike ali samo za poslovne ..
    Lepo se vam zahvaljujem in pričakujem odgovor ..
    L.P

  2. November 18th, 2011 | 10:01

    Lep pozdrav,

    SiOL/Telekom zaenkrat daje na ADSL-u še vedno samo IPv4, kar pa se zna v kratkem spremeniti – ne bi še razglabljal o rokih, kdaj to bo, a v bližnji prihodnosti boste vsi, ki imate pppoe klienta ki zna zahtevati in razume IPv6 – enostavno dobili poleg IPv4 še IPv6. Telekom je to javno oznanil in sedaj potekajo testiranja, vsaj takšne podatke imamo na Go6.

  3. Gašper Romih
    October 11th, 2012 | 15:56

    Telekom bo uvedel IPV6 septembra. Samo nikjer ne piše katerega leta.

Leave a reply

website