Uvedba IPv6 v južni Afriki pokazala zanimive rezultate…

University of Free State (Južnoafriška Republika) je prišla do za njih šokantnih ugotovitev, ko so v svoje omrežje vpeljali še IPv6 (poleg IPv4) – več kot pol prometa iz njihovega omrežja se je preselilo na IPv6…

Do podobnih rezultatov znajo priti tudi ostali, ki bodo vpeljevali IPv6 v svoja omrežja, s tem da so sedaj že malo pozni – saj je bolj enostavno nov protokol vpeljati takrat, ko še ni veliko prometa in s tem ne prizadeneš glavnine uporabnikov (seveda če pri vpeljavi narediš kaj narobe).

Na mybroadband.co.za so pravilno ugotovili, da ta ugotovitev ni nič presenetljiva, zna pa biti “wake up call” za tiste, ki mislijo da na IPv6 še ni nobenega prometa in da na IPv6 ni nobenih vsebin – pa še kako so.

Zanimivi so grafi prometa, kjer dejansko vidimo, da je promet na IPv6 takoj poskočil na več kot polovico in za to so zaslužni Google, Facebook, Yahoo! in vsi ostali, ki so 6.6.2012 omogočili dostop do svojih produkcijskih vsebin tudi preko IPv6.

Sedaj pa manjša domača naloga in morda boste nad rezultati presenečeni. Če upravljate večje omrežje z nekaj več uporabniki si naredite grafe dnevnega prometa, ki gre na Google (Youtube, gmail, skratka vse google servise), Facebook, Yahoo!, BBC, Akamai CDN, etc… Spisek velikih ponudnikov vsebin, ki so šli na IPv6 lahko dobite na http://www.worldipv6launch.org/participants/?q=1

Prav zanimivo bi bilo videti presenečene obraze, ko boste ugotovili, da bi verjetno bila podobna situacija podobna v večini omrežij.

Kaj to pomeni? Tisti ki niste uvedli IPv6 do sedaj in dali uporabnikom dostop preko novega protokola na kontroliran način in s postopnim povečevanjem prometa in sprotnim odpravljanjem težav pri implementaciji ste sedaj postavljeni pred precej bolj zahtevno nalogo – IPv6 bo treba uvesti na produkcijsko omrežje, kjer boste ob morebitni napaki uporabnikom onemogočili dostop do zelo obiskanih vsebin. Morda bi pa bilo vseeno bolje, da bi to storili že prej, a ne da?

Torej – previdno. Za uvedbo IPv6 si poiščite dobre strokovnjake in svetovalce, ki vam bodo delo olajšali. Z več kot pol produkcijskega prometa na IPv6 to ni več hec in igračkanje sistemcev ter testiranje nečesa, kar nekoč mogoče bo v prihodnost.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.22.181.81

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website