Mobilni operaterji že skoraj ob vse izgovore, zakaj ne morejo uvesti IPv6 na mobilnih omrežjih.

Uvedba IPv6 na mobilnih omrežjih je možna že veliko časa, Mobitel in Tušmobil sta to uvedla leta 2010, Simobil pa kakšno leto kasneje, a nihče od operaterjev se še ni odločil, da bi začel prodajati poseben “paket”, kjer bi za kakšen cent na mesec manj ponujali Android telefon ter IPv6-only podatkovni dostop (poleg telefonije). Vzrok je dejstvo, da do sedaj “legacy” aplikacije, ki delujejo samo in izključno na IPv4 – kot je recimo Skype – niso delovale, če telefon ni imel IPv4 povezave…

Takšna odločitev je razumljiva, saj bi znale biti težave z uporabniki, katerim določene aplikacije ne bi delovale večje, kot bi si jih želeli.

Tega je sedaj konec, Google je dodal v  Android 4.3 mehanizem, ki se imenuje 464XLAT in rešuje problem ne-delovanja takšnih aplikacij na telefonu, ki ima samo IPv6 povezavo.

V Parizu sva z Lorenzom Colittijem iz Googla pokazala, kako deluje sistem 464XLAT in kako to rešuje težavo Skype-a.

To je bil prototip, delujoč samo na Lorenzovem telefonu, jaz sem mu posodil Simobilovo SIM kartico, naredila sva IPv6 povezavo čez roaming (hvala Simobilu za roaming promet v demo namene) in Skype in ostale aplikacije so čisto lepo delovale.

Kako 464XLAT deluje si lahko preberete tukaj, na ISOC D360 web portalu smo pa dogodek v Parizu na kratko opisali.

Lorenzi mi je na IETF meetingu v Berlinu omenil, da bo ta mehanizem že vključen v Android 4.3 in da bo prva naprava, ki se bo prodajala s to prednaloženo verzijo Nexus7 LTE.

Pred nekaj tedni je prišla najava, da je ta model Nexus7 tablice pri nas na voljo in takoj sem jo naročil pri eni od naših največjih spletnih trgovin.

Po dveh tednih čakanja mi je poštar prinesel paket.

Hotel sem videti, kakšna bi bila uporabniška izkušnja enega navadnega uporabnika, zato nisem prav dosti kompliciral. Napravo sem vzel iz škatle, jo vžgal, šel skozi uvodno klasično proceduro nastavitev osnovnih parametrov, vanjo vstavil Simobilovo testno SIM kartico ki ima omogočen IPv6 (iz razloga da je že “zmanjšana” na microSIM, enako bi delovala tudi Mobitelova in Tušmobilova kartica, ki omogočata IPv6 povezavo) in namestil program Skype.

Če bi paket prodajal mobilni operater, bi bila v tem primeru povezava na mobilno omrežje že prednastavljena, tako pa sem moral povezavo na omrežje nastaviti na IPv6.

Trenutek za tem ko se je povezava vzpostavila sem pognal Skype, se prijavil z mojim uporabniškom imenom in poklical na svoj testni account, katerega imam nastavljenega na drugi napravi – in zadeva je delovala v prvem poskusu 🙂

jan-call

Na sliki lahko vidite “screenshot” iz Nexus7 tablice, poklical sem pa napravi ki je tudi imela kamero usmerjeno vame, tako da sem lahko preverjal kvaliteto zadeve – in bil sem več kot presenečen, kako dobro zadeva deluje!

Potem sem šel pogledati v “drobovje” in našel nov vmesnik med ostalimi – clat4:

clat-interface

Tu lahko vidite, da je bil na mobilnem vmesniku samo IPv6 naslov, na clat vmesniku pa naslov 192.0.0.4, ki je rezerviran za “IPv4-to-IPv6 translation by IANA”.

To pomeni, da je v Androidu 4.3 464XLAT funkcionalnost že vgrajena “by default”, to ni neka nadgradnja ali modifikacija. Vsak ki ima 4.3 verzijo to že ima vgrajeno in tudi omogočeno “by-default”.

Lepota tega novega mehanizma je, da operaterju ni več potrebno dodeljevati IPv4 naslova na vsak mobilni telefon, kar lahko precej pripomore k izhodu iz IPv4-depletion krize, ki prihaja. CLAT vmesnik simulira IPv4 naslov, Skype je prepričan da je to pravi vmesnik in začne nanj pošiljati pakete, katere pa 464XLAT pretvori v IPv6 pakete, jih pošlje žez omrežje in v jedrnem delu jih potem NAT64 pretvori nazaj v IPv4 in pošlje v Internet.

T-Mobile USA je že začel prodajati in pošiljati uporabnikom IPv6-only nastavljene telefone, s tem da ima Android možnost da nastavljaš različen protokol v domačem omrežju in roamingu. Še več, T-mobile USA je naredil spremembo v APN profile nastavitvah v Androidu in nastavil IPv6 kot “default” 🙂

https://android.googlesource.com/device/sample/+/4b3880d

https://android.googlesource.com/device/sample/+/4b3880d/etc/apns-full-conf.xml

Ostali mobilni operaterji temu zgledu sledijo, kdaj bomo videli kaj takšnega tudi pri nas? Bil bi že čas…

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
44.197.108.187

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website