Razmišljanje: 10. Slo IPv6 summit in kaj smo se naučili…

10. Slovenski IPv6 summit je za nami in v mojih razmišljanjih bom povzel kaj sem se iz tega jubilejnega desetega srečanja naučil. Priznati moram da so občutki nekoliko mešani. V razmišljanjih se bom osredotočil na uvedbo IPv6 pri slovenskih operaterjih in ponudnikih dostopa do interneta, saj smo na tem področju že zelo blizu končnemu uspehu – a hkrati še tako daleč…

Fernando Gont opening the meeting

Po zanimivem uvodnem govoru Fernanda Gonta o varnosti v IPv6 sta se zvrstili dve predavanji, ki sta osvetlili omogočanje IPv6 končnim uporabnikom z dveh strani. Prvo je bilo deljenje izkušenj in ugotovitev nizozemskega operaterja XS4ALL, ki je IPv6 svojim uporabnikom omogočil že leta nazaj, sedaj pa omogoča dual-stack vsem svojim xDSL uporabnikom. Drugo predavanje je pa bilo poročilo Primoža iz Telekoma Slovenije, v katerem je povedal, da so naredili IPv6 testiranje s končnimi uporabniki, kjer večjih težav niso zaznali in, da so tehnično in organizacijsko pripravljeni omogočiti IPv6 vsem svojim uporabnikom by-default (privzeto). Trenutno imajo uporabniki pri Telekomu Slovenije možnost, da si IPv6 vklopijo na servisnih straneh, kar jih je storilo okrog 600. Naslednji korak je to spremeniti iz opt-in v opt-out, kar pomeni da vsi uporabniki avtomatsko dobijo IPv6 in/ali IPv4, odvisno od tega kaj njihova oprema za povezovanje zmore in podpira. Vprimeru potencialnih težav pa lahko IPv6 izklopijo na uporabniških straneh.

Po Primoževem predavanju se je začela panelna razprava, na katero je Direktorat za informacijsko družbo pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šŠportovabil vodilne predstavnike naših operaterjev in ponudnikov dostopa do interneta. Moderiral jo je (vedno odličen) Davor Šoštarič. Nekaj o tem sem že zapisal na Internet Society Deploy360 blog zapisu iz srečanja, zato se tu ne bom ponavljal – a vseeno…

Naši operaterji so prehodili dolgo, naporno in v nekaterih primerih tudi finančno zahtevno pot uvedbe IPv6 v njihova omrežja in storitve, kar z največjim veseljem pozdravljamo ter zelo cenimo ves trud, čas in energijo katero so podjetja in zaposleni vložili v to veliko delo. Po kilometrih prehojene poti so sedaj na koncu, samo še korak pred ciljem – nekateri bolj, drugi manj. Kakor smo slišali na tokratnem dogodku imata Telekom Slovenije in Amis vse stestirano in pripravljeno na to, da se omogoči IPv6 vsem uporabnikom, brez da bi oni vedeli za to. Tako so to naredili operaterji po svetu, kar se je izkazala kot najboljša trenutna praksa uvedbe IPv6. Uporabniki uvedbe ne smejo niti čutiti, niti se je zavedati, njim mora dostop do interneta delovati. Ne samo do dela interneta, temveč do celotnega interneta, preko IPv4 in IPv6.

Vedno pogosteje vidimo tuje operaterje, ki se za tak korak odločijo in implementacija IPv6 v državi skokovito poskoči na Google grafih, kjer merijo koliko uporabnikov iz katere države je do njihovih strani dostopalo preko IPv6 in koliko preko IPv4.

Panelna razprava se ni zaključila, da bi bilo opaziti, da se udeleženci razprave zavedajo, da so tik pred ciljno črto in da je potreben samo še korak in zgodba se lahko zaključi, podjetja pa se lahko podajo novim podvigom, uvajanju drugih, novih tehnologij naproti. U vedba IPv6 pa postane lepa zgodba o uspehu, ki so ga dosegli med prvimi na svetu!

Mogoče naj za konec ponovim, kar sem povedal tudi ob koncu razprave, uvedba IPv6 ni poslovna nadgradnja, to je tehnološka nadgradnja in ni pogojena s tem, ali jo uporabniki zahtevajo ali ne!

Svet24 je z našega IPv6 dogodka napisal zanimivo reportažo, kjer so povzeli znano dejstvo, da je dostop do Facebook-a 40% hitrejši preko IPv6 kot IPv4 ter ostale teme, o katerih smo razpravljali. Novico je povzel tudi STA in kmalu se je razširila na veliko domačih spletnih medijev.

Dragi operaterji, hvala za vso prehojeno pot do uvedbe IPv6 v vaša omrežja, sedaj vas čaka samo še veliki finale – zadnji korak – naredimo ga čimprej!

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.218.254.122

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website