11. slovenski IPv6 summit – letošnja agenda bo spet divji “roller coaster”!

Naslednji teden so bo v torek odvijal že 11. slovenski IPv6 summit, katerega bo v sredo nadaljevalo SINOG 3.0 srečanje, kakor vedno do sedaj se bomo srečali v Tehnološkem parku Brdo (Ljubljana). Vsako leto dosedaj smo dobili podobno vprašanje iz skupnosti: “kako boste presegli sami sebe naslednje leto pri izboru predavateljev in programa?” in nikoli nimamo pravega odgovora – a izgleda da nam je to ponovno uspelo

Po uvodnih govorih bo “keynote” prevzela Lousewies Van Der Laan, nekdanja podpredsednica evropske stranke ALDE in sedanja članica nadzornega sveta ICANN ter nam orisala vpliv upravljanja interneta in politik na realen vsakdanjik operaterjev ter kako to vpliva na načine kako se gradi internet. Za konec se bo dotaknila tudi zelo pomembnega procesa “IANA transition”, ki je eden pomembnih mejnikov v zgodovini Interneta. IANA združuje vse tri funkcije interneta (names, protocols, numbers) in sedaj poteka proces kako prenesti upravljanje teh funkcij iz naročja ameriške vlade v internetno skupnost in “multistakeholder” okolje.

Program bo nadaljeval Patrik Fältström in NETNOD-a, ki se bo razgovoril o IPv6 v IOT svetu in zakaj je pomembno da začnemo graditi IOT okolja na IPv6 in ne na kakšnem od zgodovinskih protokolov, kot je IPv4. Patrik je ena od legend evropskega interneta, bil je med pionirji internetnih povezav med skandinavskimi in evropskimi regijami, aktiven je pa tudi na področju DNSSEC-a in IDN tematik v sklopu ICANN-a.

Po odmoru za kavo bo svoje izkušnje z avtomatizacijo v IPv6 okolju delil naš dolgoletni prijatelj Ivan Pepelnjak, katerega mislim da ni potrebno posebej predstavljati, saj ga njegov strokovni sloves prehiteva tako doma kot v tujini!

Za Ivanom bo žezlo znanja prevzel Fernando Gont ki se zopet vrača v Slovenijo že drugo leto zapored! Seznanil nas bo z najnovejšimi odkritji s področja IPv6 varnosti in “extension header” tematike, ki je postala pereča tema razgovorov na IETF srečanjih in še marsikje drugje. Fernando svoja odkritja in meritve izvaja iz našega Go6lab-a, kjer tudi razvija eno najboljših orodij za preverjanje IPv6 varnosti – SI6 IPv6 Toolkit.

Po kosilu bomo imeli čast kot prvič gostiti Silvijo Hagen, avtorico znamenite in najbolje prodajane IPv6 knjige vseh časov – IPv6 Essentials! Z nami bo delila informacije o uvedbi IPv6 po svetu in Evropi, šušlja se pa tudi, da bo v žrebanje prispevala kakšno njeno knjigo ter jo srečnemu dobitniku tudi osebno izročila, tako da planirajte da ostanete do konca srečanja, mogoče sreča obdari ravno vas!

K nam se spet vrača eden od velikanov in začetnikov interneta, Ron Broersma iz US Navy! Njegovo delovanje sega v čase, ko je skrbel za ARPANET node številka 3 in je sodeloval pri razvoju prvega prototipa TCP sklada, ki je vodil v prehod iz ARPANET-a v Internet. Danes Ron deluje na področju uvedbe IPv6 v US Navy in SPAWAR omrežje, hkrati pa sodeluje v ameriški vladni IPv6 delovni skupini, ki skrbi za uvajanje IPv6 v javno omrežje in storitve ameriške vlade. V svojem govoru nam bo predstavil napredek uvedbe IPv6 pri njih, kje so naleteli na težave in kako so jih odpravili. Veseli smo, da imamo spet priložnost gostiti legendo, kot je Ron.

Nadaljevali bomo z dialogom dveh, ki sta napisala vsak svoj DHCPv6 strežnik – Sander Steffann je svojega napisal v Python-u, Ron Broesrma je pa svojega kompletno predelal iz ISC DHCPv6 strežnika. Na odru se bosta v dialogu spomnila razlogov zakaj sta se odločila za svoja DHCPv6 strežnika, kakšne težave sta s tem rešila ter kaj v ostalih manjka. Sander Steffann je doma na Nizozemskem, je IPv6 svetovalec in chairman Address Policy delovne skupine v RIPE skunosti.

Po kratkem oddihu s kavo se bo program nadaljeval s predstavitvijo uvedbe IPv6 v omrežju Linked-IN, njene izkušnje bo z nami delila kar vodja Linked-IN omrežja – Stephanie Schuller. Stephanie ima veliko izkušenj z uvajanjem IPv6, njen prejšnji podvig je bila uvedba IPv6 v Cisco storitvi Webex…

Tematiko bo nadaljeval Luka Manojlović, IPv6 aktivist iz Nove Gorice ki bo predstavil projekt povezovanja zdravstvenih domov na goriškem na protokolu IPv6, kako so projekt izvedli, kaj so se naučili ter kako so probleme na poti reševali.

Tokrat zopet uvajamo sekcijo “Updates minutes”, kjer bodo naši operaterji in podjetja poročala, kje so z uvedbo IPv6 in kakšne težave jih pestijo, kakor tudi kakšni so načrti za bližnjo prihodnost.

Dan bomo zaključili z žrebanjem raznih praktičnih nagrad,  katere bodo pa prejeli samo srečni izžrebanci ki bodo prisotni v publiki – zato priporočamo da ostanete do konca, da vam bo morda žal! 🙂

V sredo se dogodek nadaljuje s SINOG 3.0 srečanjem, katerega program je tudi zelo zanimiv, pester ter poučen.

Brezplačne registracije za oba dneva so še na voljo, a ostalo jih ni več prav veliko, zato pohitite s prijavo – sistem je “first come, first served”

Priprave na dogodek že potekajo s polno paro, Fernando je že v Sloveniji in je začel poučevati prvi, osnovni del “IPv6 hacking” izobraževanja, ki poteka ta teden v prostorih LTFE, kateremu bo sledilo “advanced” nadaljevanje naslednji teden…

Se vidimo naslednji teden na 11 slo. IPv6 summitu in SINOG 3.0 meetingu, vsi v organizacijski ekipi komaj čakamo!

Jan Žorž

 

 

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.14.70.203

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website