Dokument z zahtevami IPv6 podpore v IKT opremi je objavljen na RIPE-NCC portalu.

Strokovni svet go6 in slovenska IPv6 delovna skupina sta pripravila predlog dokumenta, v katerem smo specificirali potrebno podporo IPv6 standardom v IKT opremi. Dokument, ki je v originalu v slovenščini si je preko google-translate mehanizma ogledalo nekaj vodij RIPE delovnih skupin na prejšnjem srečanju v Pragi in danes je dokument preveden v angleščino in objavljen kot predlog za diskusijo na ripe.net portalu…

Dokument smo dolgo pripravljali, vmes smo osnutek dali na razpravo tudi na javno okroglo mizo na prejšnjem Slo IPv6 summitu, na željo Sanders Steffanna, vodje RIPE Address-Policy delovne skupine pa tudi prevedli v angleščino (google-translate + veliko popravljanja + grammar_polishing by Chris Buckridge @ RIPE-NCC).

S Sandersom sva vsebino dokaj predelala, dodala še dve opciji (en je mešanica prve in druge), dokument sem pa poslal tudi v pred-ogled in komentiranje nekaterim strokovnjakom svetovnega kova, kot so Randy Bush, Ole Troan, Patrik Faltstrom in ostali, ki so zapisani v zadnjem delu dokumenta, “Acknowledgements”.

Pri L2 opremi je bilo še nekaj odprtih vprašanj, a glede na to da je sedaj zadeva objavljena kot predlog priporočila in bo šel v razpravo na IPv6 WG mailinglisto, smo se odločili da bomo naslednji sveženj popravkov uvrstili v verzijo 0.2.

http://www.ripe.net/ripe/draft-documents/ipv6-ict-requirements.html

Preberite tekst, vsi komentarji ali predlogi popravkov so zelo zaželjeni. Predlagam, da se včlanite na RIPE IPv6 mailinglisto in tam sodelujete, lahko pa pošljete pripombe direktno meni na email.

Plan s tem dokumentom je konsenz na mailinglisti, razprava v Rimu na RIPE61 meetingu novembra in objava uradnega RIPE priporočila 14 dni po srečanju. Trenutno kaže, da če dosežemo konsenz na RIPE WG, gre lahko dokument naprej kot predlog za priporočilo Evropske Komisije (EC), kar pomeni da bo naš izdelek predlagan vsem vladam držav članic EU kot podlaga pri specifikaciji javnih naročil za nabavo IKT opreme.

Hvala vsem, ki ste pri nastajanju dokumenta pomagali, “you know who you are…”. Vnaprej se zahvaljujem tudi vsem, ki bodo dokument prebrali in ga komentirali, saj si želimo zares širok konsenz za sprejetje vsebine kot dokončne.

Za go6, Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.221.165.246

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website