Nekaj o koristnosti 6to4

Nedavno se mi je kolega pohvalil, da ima IPv6 povezavo v internet, ko se poveže v službeno brezžično omrežje. Nisem vedel, da imamo tam IPv6 ;-). Izkazalo se je, da se je, ne da bi vedel, povezoval preko 6to4 relay-a v omrežju švicarskega raziskovalno-izobraževalnega omrežja SWITCH. Ta dogodek me je vzpodbudil k razmišljanju o koristnosti storitve 6to4 v domačem omrežju. Kaj menite, bi bilo to koristno za slovenski prostor? Zakaj bi uporabljali švicarske ali grške strežnike, če bi lahko lastne?

No, vprašati se moramo tudi, ali je 6to4 sploh smiselno uporabljati. Res je, da na ta način lahko ponudimo IPv6 širšemu krogu uporabnikov preko obstoječe IP infrastrukture. Vendar pa gre tudi v tem primeru za enega od mehanizmov, ki IPv4 podaljšujejo življenje, kar zagotovo ni v prid takojšnjemu prehodu na dual-stack, kjer je le možno.

Matjaž6

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.217.203.172

Comments

  1. October 27th, 2008 | 07:53

    Zanimivo razmišljanje. Imel sem že spisan cel odgovor, oziroma komentar, pa sem po Randyjevem predavanju naredil ctrl-A in Delete. Mislim, da je A+P hack ideja to, kar zares rabimo za uporabnika, da bo zaćel uporabljati v6. Uporabnik noće testirati neke nove tehnologije, uporabnik hoče MTV… nobenih komplikacij, samo dela naj zadeva, v bistvu noče niti vedeti, ali je na v4 ali v6 – samo da dela in da nima problemov. Po predavanju sem Randyja ujel na samem in z veseljem mi je razjasnil par detajlov, katere nisem čisto razumel, recimo kdo točno naj bi v CPE naprave (end user routerji, recimo $50 linksys skatle) in podobne zadeve. Preleti pdf, ideja je briljantna, saj se ukvarja s točno istim poslanstvom kot tvoj zapis, radi bi se izogibali tuneliranju.

    http://rosie.ripe.net/ripe/meetings/ripe-57/presentations/uploads/Sunday/Plenary%2014:00/upl/Bush-A_P_Address_Hack_-_The_Revenge_of_the_Stupid_Core.tKhf.pdf

    Glede podaljševanja življenja v4, to je breme, katerega bomo imeli na grbi baje še 70 let, kakor je v Berlinu na prejšnjem RIPE meetingu ugotavljala ena oseba iz MIT. Kakorkoli obrneš, legacy servise bo treba še vedno podpirati, pa čeprav na historičnih v4 naslovih.

    No need to break the Internet 🙂

    /jan

  2. davorg
    October 27th, 2008 | 15:53

    Čestitke za stran. Upam, da bo zaživela. Jaz osebno doma za domače omrežje uporabljam preko Wl500g Asus routerčka IPv6 tunel do brokerja SixxS in provajdam Ipv6 preko RadDVD za celotno omrežje, torej za cca. 10 računalnikov ki so povezani na tri routerje, ki so postavljeni v bridge načinu. Težav ni nobenih, zadeva deluje izjemno dobro.

  3. October 27th, 2008 | 16:02

    Zdravo. Hvala za čestitke, se trudimo 🙂

    Tuneliranje je eden od načinov, zaenkrat najlažji za domačega uporabnika in dokler naši domači ISP-ji ne bodo dostavili native IPv6 povezljivosti do doma, bo to tudi zgleda najustreznejša.

    /jan

  4. November 19th, 2008 | 23:39

    Arnesov problem pri nudenju 6to4 relay-a tiči v dejstvu, da je to omrežje namenjeno ožjemu krogu uporabnikov iz raziskovalne in izobraževalne sfere + vladne institucije. Javno dostopen 6to4 relay zato težko ponudimo. Nisem “politik”, zato se mi včasih take omejitve upirajo, a tako je. Idejo 6to4 (vsaj lokalno, če ne drugače) pa bom podprl, saj približuje v6 uporabnikom neta. Večkrat, ko bodo na svojem PC-ju videli IPv6 naslov, bolje se bodo znašli, ko bo šlo zares.

    Matjaž6

Leave a reply

website