RIPE57 – drugi dan.

Zjutraj smo še vedno premlevali “A+P hack”, katerega je Randy razložil prejšnji dan.

Randy Bush

Brilijantna ideja, kako domačim uporabnikom na dokaj neboleč način omogočiti dostop do IPv6 omrežij. O tem predavanju bom sestavil poseben zapis, kasneje.

Jutranja zasedanja so se začela s poročili RIR/NRO, tudi “taglavna” od IANA je prišla povedati, kar nam gre, sicer pa bolj informativnega značaja. Jasno, vseh skrbi izčrpanje IPv4 naslovnega prostora in premajhna masa deploymenta IPv6.

Nadaljevalo se je z Googlovim predavanjem, kako avtomatizirati konfiguracijo velikega omrežja, zanimiv pristop hranjenja konfiguracij routerjev in ostalih naprav v centralni bazi.

Po Googlu se je na odru prikazal Scott Lekel-Johnson, ki je s svojim predavanjem požel salve smeha. “A One-Year Measurement Study of IPv6 Inter-Domain Traffic in the Internet”. Oseba je povedala, da so zajeli 100 ISP-jev in merili promet v namene ugotavljanja, koliko je IPv6 in koliko IPv4. Na koncu je pod pritiskom vprašanj iz publike ugotovil, da so merili samo tuneliran IPv6 promet in Teredo ter da njihove probe sonde sploh nimajo podpore za native IPv6. Skratka, zelo žalostno je oseba propadla, dvorana se je pa zabavala kot že dolgo ne.

“Traffic Categorisation and Inter-AS Peering” je bilo naslednje predavanje, ki je po mnenju avdience prejelo nagrado za kompliciranje. QoS v vse živo, tudi v BGP update pakete. Tako kompleksen setup, da ga skoraj nihče ni prav natančno razumel, še predavatelj pomojem ne.

Sledilo je še par predavanj, večinoma novih a kompliciranih rešitev, ki niso pritegnili odobravanja publike.

Sedaj poteka Address policy WG meeting, katerega “chair” sta Gert Doering in Sander Steffan

Address policy WG chairs

Razpravljalo se bo o veliko novih predlogih, večinoma o razdeljevanju zadnjih ostankov IPv4 prostora.

/jan (za ekipo go6.si/Domenca)

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.135.219.166

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website