Parallels Virtuozzo 4 in IPv6

Zadnjih nekaj dni sem preživel večinoma ob testiranju IPv6 podpore v Parallels okolju za virtualizacijo strežnikov – Virtuozzo 4 for Linux.

Kakor sem predvideval, avtomatike (še) ni, obstaja pa ročna pot preko “veth” interfacea, virtualnega bridgea, ročnega dodeljevanja IPv6 naslovov ter še kar nekaj ročnih nastavitev. Mislim, da mi je v 56. poskusu po celi vrsti ugibanj in bolščanja v kristalno kroglo celo uspelo proceduro pripeljati do pravega zaporedja, ki se izvede kot skripta in avtomatsko “opremi” VPS z IPv6 podporo, pa še to je hack-in-hack-in-hack.

Mislim, da moram fantom na Parallels napisati kakšen mail, da bodo vedeli, s kakšnimi težavami se spopadamo mi, navadni smrtniki. Upam, da bodo zadeve zrihtali do februarja, ko imajo v Las Vegasu nekakšen “Parallels summit”, saj jim bom če ne tam zelo verjetno požrl živce.

No ja, saj ni vse tako črno. Sedaj lahko načeloma Domenca omogoči najbolj zagrizenim early-adopterjem dual stack VPS (Virtualni privatni strežnik), če bi kdo hotel preveriti, ali je pripravljen za IPv6 svet in stestirati svoje aplikacije in sisteme. Early-adopterji je mišljeno v navalu sarkazma in cinizma, saj je jasno, da so današnji “early-adopterji” že kakšno leto prepozni.

Saj res, IPv6 BGP router, ki oznanja 2a02:e8::/32 je ugasnil. Pojma nimam zakaj. Ne odziva se ne na IPv4 ne na IPv6, pa tudi ILO port je mrtev. Najbrž ima to kakšno vezo z elektriko. Ali napajalnikom. Najbrž… Upam, da bomo čimprej spet “back-IPv6-online”.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.116.40.53

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website