IETF igre (pa ne olimpijske) :)

Veliko se je dogajalo prejšnji teden in čez vikend v zakulisju IETF aktivnosti. Najprej smo dobili od France Telecoma (Mohamed Boucadair in Pierre Levis) ter Nokie (Gabor Bajko in Teemu Sovalainen) predlog, da združimo RFC draft predloge, draft-ymbk-aplusp, draft-boucadair-port-range in draft-bajko-pripaddrassign.Najprej so pogajanja stekla, dogovorili smo se že za skupen SVN, zataknilo se pa je že pri TOC (table of content) ter vprašanju kateri avtorji bodo navedeni (omejitev je 5 avtorjev na RFC). Po nekih svojih kanalih je Randy izvedel, da se francozi silijo naprej zaradi tega, da bi dobili kaj financ od EU komisije. Zanimiva misel, morda bi pa tudi mi lahko kaj takšnega izvedli 🙂 . Anyway zgodba se je zapletla do te mere, da je kmalu na moje vprašanje kam zapeljemo pogajanja priletel klasičen Randyjev odgovor “i am trying not to get annoyed with the play from paris”. Olafa tudi še nisem videl v tej poziciji, čisto se mu je scufalo, ko je videl predlog TOC-a, kjer so bili napisani francozi in Teemu, abstract pa copy/paste kar je Randy napisal v aplusp draft. Skratka, pogajanja so prekinjena, odločitev je, da izboljšamo tehnično plat našega drafta, predvsem signalizacijo in opišemo bolj natančno razne omejitve pri implementaciji. Poleg tega moram jaz še nekam zapeljati kar sem začel; opis non-contigous allocations of port ranges. To je dirty hack za en drug dirty hack, ki se mu reče port randomization in je odgovor na DNS hack Kaminsky-ja. Randy je to označil kot “deep swamp” in deloma se z njim strinjam, a pomisleki in debata pred in na IETF-ju okrog tega je tekla ravno na implementaciji dinamicne alokacije port range-ov in posledično randomizacija portov. Razmišljam, če ne dodajam zares preveč kompleksnosti k prvotno precej enostavnem (relativno) mehanizmu.

Čez vikend je prišel od Sovalainena namig, da so v IETF “hallways” dosegli grobi konsenz, da se vse te port-range predloge skonsolidira pod eno zastavo, arhitektura se bo imenovala A+P, mehanizem pa port-range. Takole nekako:

                      A+P architecture

      IPv4         Full-PRR       PRR-Lite       DS-Lite
       |              |               |             |

<- Full IPv4 ---- Port range ---- Port range ---- Only ------>
   allocated      allocated and   allocated and   dynamic
                  dynamically     other ports     allocation -
                  increased/      through CGN     CGN
                  decreased

Sovalainen je predlagal malenkost drugačno shemo, a se mi je zdelo, da je malenkost zgrešil, saj je dinamičnost alociranja portov porinil pod PRR-Lite, kar je pa napačno, vsaj iz mojega stališča (in smatram da je moje stališče pravo ker sem ta del drafta okrog alokacije port range-ov pač napisal).

Pri tej združitvi pod eno arhitekturo sodelujeta tudi Alain Duraind iz Comcasta, ki je napisal Dualstack-lite ter Ralph Droms iz Cisca.

Prav zanima me, kaj se bo sedaj naprej dogajalo. Kako bodo reagirali francozi, koliko ljudi in organizacij bo tu še vpletenih, kako bomo dosegli kakršenkoli konsenz? Vsak brani svoje interese, ene bi radi slavo, eni denar, eni bi pa enostavno samo pomagali internetni skupnosti. Sedaj razumem Randy-ja, zakaj se noče iti zakulisnih IETF igric. Nekdo bi moral na podlagi tega spisati eno računalniško igro, avanturo po imenu “IETF process”. Malo me to spominja na računalniško igro “Bureaucracy”, katero je leta 1987 napisal sedaj žal že preminuli Douglas Adams, cilj igre je pa premagati birokracijo na eni angleški občini in dobiti neke papirje poštempljane.

Kakšen je že namen IETF-ja?

Bom raje nehal in ne bom preveč na glas razmišljal, o nadaljevanju sage bom pa še kaj zapisal, ko bom imel kaj časa. Približuje se prvi slovenski IPv6 summit v torek, zna biti kar pestro in predvidevam, da bom imel polne roke dela s tem.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
34.235.150.151

Comments

  1. JanZorz
    April 19th, 2009 | 15:10

    Ravnokar dobili konsenz znotraj A+P skupine, da nadaljujemo “slightly delayed negotiations” s francozi. Pomojem bodo cakali vsaj en dan na vsak moj email. Čudne so te poti politike…

  2. JanZorz
    April 22nd, 2009 | 09:16

    This page translates awfully through google translate 🙂

Leave a reply

website