4 dnevi z Martinom J. Levyjem

Martin J. Levy, direktor IPv6 strategije na Hurricane Electric in eden izmed najvplivnejših in pomembnih ljudi v IPv6 svetu ter tudi raznih RIPE in ostalih skupnostih je po 1 letu dogovarjanja le prišel v Slovenijo z namenom, da na 2. Slo IPv6 summitu nastopi kot keynote govorec …

Nedelja, 11.10.2009

Martin je pristal na brniškem letališču v nedeljo ob 14:35, pričakala sva ga z Mihom Rejcem. Najprej je poudaril, kako so mu všeč majhna letališča, kjer ni treba prehoditi 500 milj, da prideš do izhoda.

Iz letališča smo šli na Bled, kjer je bil očaran nad lepoto tega bisera med gorami, prav tako pa je bil tudi navdušen nad znano blejsko kremšnito.


Martin s kremšnito.

 

 
Martin in jaz ob čaju.

Po ogledu Bleda smo se v Ljubljani dobili z grkoma iz GRnet-a, 6deploy predavateljema, ki sta prišla v Ljubljano že dopoldne in me šele po tem, ko sta se že sprehajala ob Ljubljanici, obvestila, da sta že tu. 

Zvečer smo bili gostje Asteca, pri Sokolu smo se ob tipični domači večerji in postrežbi imenitno zabavali v bolj tehnični družbi, o tem sem že pisal.

Ponedeljek, 12.10.2009

Naslednji dan se je dogajal 6deploy workshop. Martin je imel poleg keynote govora na našem dogodku tudi nalogo, da se sestane in pogovori z lokalnimi operaterji in ISP-ji, saj je na ta način finančno breme Martinovega obiska nase prevzel he.net. (clap clap).

Ob 10h sva se oglasila na Telekomu na pogovor, fantje iz netsi.net-a so prišli kar v tehnološki park na sestanek, popoldne sva se pa oglasila še na Amisu, kjer smo imeli zanimiv sestanek preko video konference. Dan je potekal uspešno, le nekaj je manjkalo – teleport ali stroj za kloniranje. Jaz sem živel s tremi klobuki na glavi, kot so-organizator IPv6 dogodka sem doživljal telefonski infarkt, hkrati bil z Martinom na sestankih, poleg tega bi pa moral biti tudi prisoten na 6deploy predavanjih, katere sem – priznam – skoraj v celoti zamudil.

Med delavnico je Thanassis naprosil Martina za kratek govor iz stališča deployment sveta in Martin je pokazal vse svoje mojstrovine improvizacije. Če imaš v glavi tako veliko sliko, ne potrebuješ dolgih priprav za govore …

Popoldne se je stanje malo umirilo. Grške predavatelje in Martina sva z Janezom Sterletom zapeljala do hotela, kjer so se pripravili na večerjo pri Čadu, na katero nas je povabil IBM. Hvala Janezu za vso logistično in tudi drugačno pomoč in podporo!

Večerja pri Čadu je potekala sproščeno, o tem imamo tudi že kratek zapis.

Torek, 13.10.2009

Naslednji dan se je začel 2. Slo IPv6 summit, kjer smo dogodek odprli g. Davor Šoštarič (MVZT), g. Marko Bonač (Arnes) in jaz (go6.si). Za našimi kratkimi pozdravnimi govori je na oder prišel Martin in namesto 1 uro svoje predavanje raztegnil na skoraj 1,5 ure. Seveda nam je to podrlo cel urnik, a nikakor nisem dovolil, da se ga prekinja. Kdo bi na to samo pomislil?!


Dvorana je bila nabito polna, pravijo da je bilo okrog 130 ljudi.


Martin v akciji.


go6 znaku se je bilo težko izogniti 🙂

Po svojem govoru je pozorno spremljal predavanja in dogajanje v dvorani. Kasneje mi je zaupal, da je bil čisto presenečen nad številčno udeležbo, kot tudi nad tem, da je bil skoraj edini (poleg 6deploy) tuji predavatelj. Navdušen je bil tudi, da IPv6 znanje in predavanja prihajajo od tako različnih domačih predavateljev. Pohvalil je tudi mojo "skromnost", da sem si za predavanje vzel samo 10 minut. Tako smo jasno pokazali, da znanje v Sloveniji o IPv6 obstaja in da nisem edini, ki ima na to temo kaj povedati.

Čestitke vsem predavateljem!

Sestala sva se tudi z mediji, pogovorila sva se z novinarjem Dela, posnela kratek video z novinarko RTV MMC ter opravila dolg intervju z revijo Moj Mikro. Medijsko spremljanje dogodka je bilo nad pričakovanji.


Jaz, Martin, Jure Kodžoman in Damjan Cvetko (oba RTV MMC)

Martin je tudi predlagal press release na he.net, s čimer sem se strinjal, bil sem pa presenečen nad tem, kaj je predlagal kot tekst:

“Slovenia’s IPv6 initiative has been very successful and is becoming a blue-print for IPv6 initiatives in other countries worldwide,” said Martin Levy, Hurricane Electric’s Director of IPv6 Strategy. “It’s a great honor to address this group at their second IPv6 summit.”

Težko se ne bi strinjal s tako pohvalnimi besedami, zato sem samo nemo prikimal, ko sem jih prebral na njegovem Iphone-u 🙂

Press release so objavili na več tisoč straneh okrog sveta. V google napišite "hurricane martin levy keynote slovenian", pa boste videli.

Po koncu summita se nam je spet pridružil Janez (LTFE) in v miru smo se zapeljali v center Ljubljane. Brez hrupa in pompa smo zasedli mizo v Kratochwillu zraven železniške postaje. Mislim, da je to našemu gostu še najbolj ustrezalo, saj je bil že kar malo utrujen od vsega dogajanja preteklih dni.

Martina poznam iz RIPE meetingov, kjer se ponavadi z njim ne da pogovoriti niti dveh stavkov do konca, ne da bi kdo prišel mimo, ga pozdravljal, kaj spraševal ali mu skušal kaj dopovedati. Preveč ljudi, vsi bi se z njim pogovarjali. Pri nas se mi je zdelo vsaj na začetku zelo čudno, saj ni bilo tistega divjanja okrog njega, kakršnega sem navajen. Vendar sem se kmalu na to navadil in razvili so se pogovori, ki širijo "the big picture" in poglede na različne aspekte IPv6 področja. Neprecenljivo.

Po prijetni večerji smo se odpravili spat, saj sva imela naslednji dan še en sestanek pred njegovim poletom.

Sreda, 14.10.2009

Na Telemachu sva bila že ob 9h, po sestanku pa sva se odpravila na Brnik, kjer je Martina čakalo letalo za Frankfurt ob 12:15.

Ob čakanju na let sva se bolj detaljno pogovorila o našem A+P RFC draftu. Zabičal mi je, naj zadevo naredim dobro, saj je to protokol, katerega se ne bomo nikoli več rešili, če se ga res uvede. To, da bodo še čez leta za mano s prstom kazali po celem svetu, češ, kakšno traparijo ste pa spisali naj pa vzamem v zakup. No ja, če ne jaz, bi pa kdo drug to naredil.

Martin J. Levy je odšel, a je obljubil, da se vrne, če ne drugače pa na dopust. Bil je očaran nad lepotami Slovenije, naravo in ljudmi, predvsem pa nad odprtostjo, pripravljenostjo na učenje in seveda prizadevanji iniciative go6.si in ostalih udeleženih organizacij pri uvedbi IPv6 v Sloveniji.

Srečno Martin!

Jan Žorž


Martin odhaja.

P.S: Martin je na Facebook kasneje zapisal, da se je iz Slovenije odpeljal s SiOL letalom…

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.118.30.253

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website