RIPE59 – 3.dan

IPv6 working grupa bo restrukturirana in redizajnirana. Povabljen sem bil na delovno kosilo/sestanek, kjer smo definirali nov "charter" IPv6 working grupe. Shane Kerr, David Kessens (trenutni chair grupe), Marco Hoegewoning in še 3-je drugi smo se usedli za mizo in redefinirali, kaj bo working grupa počela v prihodnosti…Trenutno še ne morem tukaj zapisati v katero smer gremo, ker še ni uradnega zapisnika seje, takoj ko bo uradno na voljo bom ugotovitve zapisal tudi tukaj, Nčeloma pa gremo v fokus na koeksistenco protokolov, izobraževanje in interakcijo z vendorji in ostalimi panogami, ki so trenutno cokla na poti uvedbe IPv6.

Včeraj sva šla z Martinom J. Levyjem na večerjo in predebatirala njegov obisk v Sloveniji naslednji teden, približno sva tudi dala skozi tematike, o katerih bo govoril. Mislim, da bo treba odpreti ušesa na široko v torek dopoldne 🙂

Z Verisignom smo imeli dolgo debato in prišli smo do zaključka, da nima Slovenija niti ene instance root DNS serverjev. Če nas po nekem čudnem naključju odrežejo od sveta na vseh povezavah, ne bomo mogli priti niti do svojih servisov znotraj Slovenije, saj če ni root serverja dosegljivega DNS resolver ne ve, kje je .si TLD. Po tem smo se dogovorili, da nam Verisign brezplačno pripelje opremo in postavi nekje v državi instanco j root serverja, sedaj moramo samo najti omaro z 12U, IPv4/IPv6 povezljivost in nekaj elektrike.

Zanimiva debata se je razvila tudi s Constanze Buerger, ki prihaja iz nemške vlade in skrbi za izdelavo akcijskega načrta za IPv6 v Nemčiji. Največja težava pri njih je počasnost odločanja. Njena prezentacija je dokaj kratka, a vredna ogleda. Povedal sem ji, kaj se dogaja pri nas v Sloveniji in bila je navdušena nad napredkom, ki ga zadnje čase opažamo. Povabila me je, če bi maja naslednje leto prišel na njihov summit in naredil kratko prezentacijo, kako smo se zadev lotili pri nas. Bom razmislil 🙂

Isto idejo imajo tudi norvežani, Telenor bo organiziral v6 summit pri njih in povabljeni gostje smo Martin J. Levy, Geoff Huston in moja malenkost. Zanimivo… tudi o tem bom še razmislil.

Čaka me še sestanek s Patrikom Faltstromom, svetovalcem švedske vlade za IPv6, predvidevam da ima kar nekaj za povedati o zadevah, ki me zanimajo.

Toliko za danes, pozdrav iz Lisbone.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.218.172.210

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website