Uvodno srečanje: hrvaški IPv6 task force in go6.si

Po dolgih dogovorih je le prišlo do uvodnega srečanja med nacionalnim Cro IPv6 TF in go6.si, z namenom zastaviti prve smernice sodelovanja med organizacijama. V Ljubljano sta prišla Sebastian in Marko Ladika, pogovori so potekali v sproščenem ozračju, predvsem pa je šlo za začetne izmenjave izkušenj pri usmerjanju IPv6 iniciativ v dveh sosednjih državah…

Stanje na Hrvaškem glede IPv6 ni rožnato, saj so največje organizacije in ISP-ji še vedno stanju “denial” z izgovorom “not a business case”. Strinjali smo se, da bo treba to spremeniti in hrvaška ekipa je z zanimanjem poslušala, kako smo se IPv6 iniciative lotili pri nas, kako smo izvedli oba summita, kako sodelujemo z državo, regulatorjem, ISP-ji, ponudniki vsebin, integratorji in vsemi ostalimi, kako je država odprto vprašala stroko in javnost za mnenje o IPv6 tranziciji in še marsikaj.

Po informacijah se na IPv6 področju v naši sosednji državi nekaj dogaja na organizacijah Srce in Carnet, drugod pa malo ali nič, zato smo začeli razmišljati o nekaj uvodnih go6.si predavanjih o IPv6 na nekaterih ključnih organizacijah in podjetjih. Bralci tu ste to predstavitev verjetno že slišali, gre za mojo osnovno predstavitev in “awareness booster” z naslovom “Skorajšnja izčrpanost IPv4 naslovnega prostora; sociološki, politični, tržni ali tehnološki problem?” (uh, skoraj dve leti stara .pdf verzija, moram kakšno novejšo dati online…), katero sem že velikokrat odpredaval širom Slovenije.

Hrvaški kolegi nameravajo organizirati IPv6 summit, kjer bomo tudi sodelovali s pomočjo pri organizaciji, morda tudi keynote speakerjem in nekaj domačimi predavatelji, predvsem pa vidimo nadaljnje sodelovanje v strateškem  svetovanju in tehnični pomoči pri implementaciji IPv6 v podjetjih pri naših sosedih ter vključevanju podjetij iz hrvaške na IPv6 platformo zavoda go6, kjer bodo lahko poiskali znanje, pomoč in informacije, kako naprej.

Sebastian in Marko, hvala za obisk, mislim da je bilo spoznavno srečanje več kot koristno in prijetno, hkrati pa upam da se čimprej vidimo na “promocijski” turneji go6.si po Hrvaški.

Slik srečanja ni, ker nismo imeli prisotnega fotografa, morda naslednjič.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
34.207.137.245

Comments

  1. November 8th, 2009 | 20:44

    A sta kaj rekla, kakšna je pri tem vloga in sodelovanje Carneta (podnapisi: hrvaški Arnes)?

  2. November 8th, 2009 | 21:19

    Kot tu pri nas bo treba tudi pri njih povezati razne institucije v podobno sodelovanje. Če je nam uspelo, ne vidim razloga zakaj pri naših sosedih ne bi.

    Matjaž, razmišljal sem, da bi bilo morda koristno, če bi se tega promocijskega obiska udeležil tudi ti kot predstavnik hkrati Arnesa kot tudi go6 🙂

Leave a reply

website