A+P RFC draft postaja vedno bolj relevanten…

Kot sem že zapisal, je IETF (oziroma IESG) z vnaprej miniranim in slabo nastavljenem aplusp BOF-om v Hiroshimi naredil kar nekaj škode ideji o souporabi IPv4 javnih naslovov med več uporabniki. Kako so se zadeve lotili? Zgenerirali so BOF (Bird of feather) pod pretvezo razprave o aplusp mehanizmu v korelaciji z ds-lite (kar je napačno že iz starta, saj je ds-lite le ena od implementacijskih možnosti A+P arhitekture), predavali so pa ljudje, ki so aplusp povezane drafte samo prebrali in si ustvarili fikcijo, kaj je s tem narobe. Klasičen poskus naklepnega uboja…

Randy je na moje vprašanje kaj se je v Hiroshimi čisto zares dogajalo odgovoril v njegovem stilu:

look, this was a classic iesg kill job.  they put in a negative as
a bof chair, they drastically narrowed the agenda throwing out one of
the two main use cases (nokia's), did not let people present, led with
a kill it presentation, ...  this is why i did not attend, don't like
the sight of blood.

Veliko ljudi je spregledalo podtalne namene in se temu uprlo, Margaret Wasserman je celo predlagala da se rezultate BOFa čisto ignorira, a še vseeno je zadeva pustila slab priokus. Zakaj se je IESG za to odločil ne vemo, a bomo verjetno kmalu izvedeli. Ponavadi to naredijo, ko se pojavijo revolucionarne zamisli, katere nimajo čisto pod kontrolo in jih počnejo osebe kot je Randy s soavtorji, katerega ne morejo kontrolirati in voditi, kamor bi oni hoteli.

Ta slab priokus “aplusp BOF failure-a” sem občutil tudi v moji  debati z Ole Troanom iz Cisca, ki je editor novega dodatka IPv6 specifikacij v CPE napravi (customer premises equipment), trnutno imenovan WT-192, dodalo se ga bo pa dokumentu TR-124, ki bo tako dobil na koncu oznako v2. Govorimo o Broadband Forum dokumentih in specifikacijah. Tu je Ole zelo aktiven in ko sem opazil, da je v “transition” sekcijo dodal samo 6rd in ds-lite sem ga pobaral, čemu tako. Njegov prvi odgovor je bil, da je bil aplusp BOF failure in komaj sem mu dopovedal, da to nima veze z našim delom, IETF naj si pa misli kar si hoče. Na koncu je razumel, kaj se dogaja in se odločil, da je treba še naprej spremljati naše delo, hkrati me pa tudi povabil k sodelovanju pri Broadband forum dokumentu o tranziciji, procedurah in potrebnih mehanizmih. Povabilo sem z veseljem sprejel in tu bom sodeloval z velikim veseljem, saj mislim da imam kaj za prispevati k razpravi in izdelku.

Da aplusp draft dviga prah sem pa ugotovil zadnjič, ko je Olafa poklicala neka oseba iz nemškega Vodafone-a in po dolgi razpravi je Olaf napisal mail Randyju in meni ter nam osebo predstavil ter hkrati tudi zapisal, da Vodafone študira aplusp pristop in da jim je načeloma bolj všeč od ds-lite pristopa. To me veseli, predvsem mi je pa všeč to, ker je Vodafone pripravljen tu sodelovati zaenkrat z “knowledge transferom” in “information exchangeom”, kasneje pa morda tudi v precej večji meri. Trenutno poteka z njimi obširna debata preko maila, sestanek o sodelovanju imamo pa predviden spomladi na RIPE meetingu v Pragi.

Vodafone ne samo da razmišlja o uvedbi in uporabi IPv6, razmišljajo tudi o reševanju problematike, ko ne bodo več mogli dobiti novih IPv4 naslovov in vsaj POC bi radi imeli v labu najkasneje do konca naslednjega leta. Po teh podatkih me čudi, kako to da je naš Simobil tako mlačen do uvedbe IPv6, ko pa njihov principal že krepko orje ledino problematike.

Skratka, dobili smo potrditev, da gremo z aplusp draftom v pravo smer, veliki so se začeli ozirati in opazovati, sedaj je pa samo še vprašanje časa, kdaj bomo lahko naredili kaj v smeri razvoja nekakšnega “proof-of-concept-a” in kasneje naredili “running-code”. Kaj za to potrebujemo? Skoraj vse že imamo, programersko ekipo, ki bo naredila PRR (port-range-router) (LTFE), proizvajalca CPE opreme (Iskratel), omrežje za razvoj in testiranje (Telekom) ter sodelovanje avtorjev aplusp drafta, moje detaljno poznavanje signalizacije in arhitekture v aplusp ideji, predvsem pa tiste dele implementacijskih idej, ki niso v draftu, ampak v moji glavi.

Manjka samo investitor, ki bi finančno pokril razvojno ekipo za obdobje pol leta do enega leta. Takrat bi že lahko imeli dokaj uporaben izdelek za pokazati. Imamo izjemno priložnost, da v Sloveniji razvijemo nekaj, kar bo v prihodnosti reševalo zagato s pomanjkanjem IPv4 naslovov, pokazali bi da tudi Slovenci nismo od muh, ko se gre za cutting-edge razvoj, predvsem pa bi se za vedno zapisali na internetni zemljevid. Trenutno je recesija in razumem da je razvoj čisto ustavljen, a počasi se bo treba prebuditi iz krča in začeti vlagati v nove tehnologije in ohranjanje prihodnosti interneta.

Zamislite si, da danes ugasnemo internet. Kaj bi se zgodilo z gospodarstvom, politiko, državo, celim razvitim svetom? Od interneta smo odvisni, daje nam kruh in preživetje, ohranja nam stabilnost gospodarstva in to bo treba nekako ohraniti. 10 let že poizkušamo uvesti IPv6, opazno nam uspeva šele v zadnjem letu nekoliko dvigniti krivuje uvedbe, a to ne bo dovolj. IPv4 nas bo kot senca spremljal še mnoga leta, brez njega ne bomo mogli do nekaterih vsebin, ki bodo samo na IPv4 svetu. Dajmo si to možnost ohraniti, brez da dokončno ubijemo “end2end” paradigmo z NATanjem celotnih omrežij in držav.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
107.20.123.227

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website