Mobilna telefonija bo gonilna sila uvedbe IPv6.

Mobilni operaterji po svetu že nekaj časa pospešeno testirajo IPv6 na svojih omrežjih in vse izgleda, da bodo prav oni glavna gonilna sila prehoda na IPv6, pravi tmcnet.com

Pri uvajanju 4G storitev, kot so LTE in WiMAX se glasovna povezava prenaša kot VOIP (Voice Over IP protokol) in s tem se vsi servisi selijo na IP platformo. Ko bo operater zmožen dodeliti vsaki mobilni napravi svoj javni IP, bo tako pridobil precejšnjo kontrolo nad kvaliteto servisa, varnostjo ter tipi servisov katere bo lahko dostavil uporabniku, da ne omenjamo nove možnosti "customer self-provisioninga".

Nokia je naredila tudi študijo, ki kaže, da z IPv6 protokolom na mobilnem omrežju naprava porabi manj baterij, saj pri IPv6 ni več potrebno napravi pošiljati ponavljajoče "keep alive" sporočila da bi obdržal žive seje. 

Ni kaj, treba bo začeti. 

Mobitel že kaže prve znake operativnega testiranja, po hitrem pogledu na Sixxs tabelo vidimo, da so že oglasili svoj IPv6 prefix na internetu. Bravo!

Simobil pa nič.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.21.104.72

Comments

  1. December 10th, 2009 | 13:17

    Imamo samo 2 mobilna operaterja?

  2. December 10th, 2009 | 21:33

    Čisto zares nimamo samo 2, a tale 2 sta največja. V Sloveniji je registriranih 128 operaterjev / ISP-jev, a čisto zares velikih in pomembnih je le nekaj.

    Bilo bi pa zanimivo narediti anketo med vsemi operaterji, mobilnimi in ostalimi, koliko je kdo daleč z IPv6 ter celotno tabelo objaviti.

  3. December 11th, 2009 | 01:01

    V bistvu bi bilo koristno predvsem izvedeti, kaj se dogaja na TušMobilu. Core imajo fantje ze čisto na IPv6, vsaj kolikor so povedali na v6 summitu, nimam pa podatkov, kako sedaj zgleda zadeva po združitvi TušMobila in TušTelekoma. Anyone?

Leave a reply

website