RIPE-NCC zastavlja vprašanja…

…in jaz jih posredujem naprej. Danes sem od Sandre Bras iz RIPE-NCC dobil email z zanimivim vprašanjem, na katerega sem sicer že odgovoril, zanima me pa, če ima kdo še kakšen predlog…

Would you like the RIPE NCC to provide you with a private database to register IPv6 assignments, that you could access through the LIR Portal, for example?

The database structure would be very similar to the public RIPE Database. This way, the responsibility of setting up and maintaining adatabase is taken away from you, you have a framework that yourorganisation is already familiar with, and the entered data is immediately available to us. Optionally, you could make this database,or parts of it, public.

We are very keen to hear what you think.

Zanimivo vprašanje, priznati moram da me je ideja navdušila. Torej RIPE razmišlja o uvedbi IPv6 address management toola kar v LIR portalu. V odgovor sem še zapisal, da bi si želel v takšnem orodju imeti CVS import/export, koristen bi bil pa tudi online IPv6 subnet calculator, ki bi novincem precej olajšal delo. Še več, ko bi si preračunal svoj subnetting bi rezultat lahko kar zapisal v bazo kot draft strukturo, v katero bi potem vnašal podatke in pritisnil “assign” gumb takrat, ko bi dejansko subnet tudi uporabil in ga dodelil.

Torej, odpiram debato – ima kdo še kakšen predlog? Kaj bi vam olajšalo delo z dodeljevanjem IPv6 naslovov in registriranje dodeljevanja, predvsem pa kaj bi ljudi vzpodbudilo k rednejšem zapisovanju uporabe IP-jev v bazo?

Jan Žorž

P.S: BTW, včeraj smo za go6.si zabeležili 526 obiskov v enem dnevu, danes se pa tudi že bližamo 400. Od kje tak porast prometa? 😀

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
35.153.134.169

Comments

  1. PaJo
    January 7th, 2010 | 08:05

    Reklama za stran se zgled širi, tako da tudi zavedanje ljudi.
    Btw ugotovil sem da neprijavljeni uporabniki vidijo samo prvi komentar, čeprav jih je v resnici dosti več na posamezen post. Če se prijaviš pa vidiš vse. Poseben razlog da nastavljeno tako?

  2. zobo
    January 7th, 2010 | 08:20

    Poglej refererje v GA 🙂

    Tole od RIPE pa zgleda ne razumem čisto. Ti bi lahko znotraj svojega javnega bloka delal manjše bloke (recimo DMZ, LAN1, LAN2…)? Ali bi se s takim toolom pripravljal na to da dobiš svoj javni blok?

  3. January 7th, 2010 | 09:18

    @Pajo: Sem preveril in nikjer ni takšne nastavitve za komentarje. Sem se tudi odjavil in pogledal, meni pokaže vse komentarje (sem zbrisal cache…).

    @Zobo: RIPE ti dodeli alokacijo(e) naslovnega prostora, IPv4 in/ali IPv6. Ce vzamemo IPv4, ce ti dobis recimo alokacijo /18, lahko za naslednjo alokacijo zaprosiš šele, ko si porabil 80% tega kar že imaš. Uporabo pa dokazuješ s tem, da posamezne bloke “assignaš” in s tem je to zabeleženo kot uporabljeno. Recimo, na primer, ko mi je SiOL dal /28 iz ene svoje alokacije (/18) je to v RIPE bazi zapisal kot “assigned” in s tako se naredi vsakič, ko se nekje uporabi IP naslovni prostor. Poglej na RIPE in ugotovil boš, da je status: Assigned.

    http://www.db.ripe.net/whois?form_type=simple&full_query_string=&searchtext=193.77.29.16&submit.x=0&submit.y=0&submit=Search

    Enako se bo počelo za IPv6 naslove in tu je vprašanje kako zadevo uporabnikom čimbolj olajšati.

  4. J
    January 7th, 2010 | 10:12

    glede obiska – verjetno link iz Slo-Tech debate http://slo-tech.com/forum/t393895

    Kar se pa LIRportala tice je ideja dobra, ampak upam, da bodo res VSE storitve dali pod “single sign-on”. Sedaj se moram dvakrat prijaviti, ce hocem pogledati “LIR contract”…

    CVS ali kaksen drug mehanizem tudi ne bi skodil…

  5. PaJo
    January 7th, 2010 | 10:38

    @Jan: Sem še 1x preveril iz 3 različnih lokacij in dva različna brskalnika (FF in IE) povsod ipv4, pa nikjer ne vidim več kakor samo 1 komentar, ostalih ne. Pa kolikor vidim to počne šele pri komentarjih od januarja naprej, stari so vidni ok.

  6. January 7th, 2010 | 11:47

    Pajo, pa res… zgleda da je to en bug v novi erziji wordpressa. Pokaze komentarje, ce si prijavljen in/ali ce imas cookie za facebook prijavo. Drugace pa ne. Bom raziskal, thnx za opozorilo.

  7. January 7th, 2010 | 15:06

    @J: Ja, to sem že zadnjič zasliševal Roberta Kistelekija, vodjo RIPE-LABa, kje se jim zapleta pri single-sign-on-u… nočeš vedet 🙂 Bodo že zrihtali…

Leave a reply

website