NAT64 je na VITEL konferenci deloval po pričakovanjih.

Iz go6lab-a smo na VITEL konferenco prinesli Linux strežnik, ki je imel nameščen NAT64/DNS64 (ecdysis) in ga vklopili na IPv6-only SSID “vitel6” ter udeležencem sporočili, kako lahko zadevo preizkusijo – in so tudi jo, za kar se vsem udeleženim v eksperimentu zahvaljujemo…

V labu je ta strežnik lepo deloval tedne in tedne ob normalni uporabi ene ali dveh oseb. Ko ga je pa uporabilo več udeležencev konference, so se pojavile pričakovane težave – na web straneh se je nekaj nložilo nekaj ne, tipično so manjkale slike, zadeva je začela kazati svoj pravi obraz in na koncu je Linux sistem obupal in javil kernel-panic.

Ni kaj, zadeva se je pokazala točno takšna, kot smo pričakovali. Tu ni krivda v slabi postavitvi česarkoli, zadeva je bila narejena popredpisih in je za enega ali dva uporabnika čisto lepo delovala. 500 dni pred izčrpanjem IPv4 naslovnega prostora imamo torej glavni translacijski mehanizem v takšnem, nezavidljivem stanju. Če zadeva ne prenese niti 20 uporabnikov, kako jih bo tisoče ali sto tisoče v realnem ISP okolju in large-scale deploymentu?

A se hecamo? 🙂

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.116.239.195

Comments

  1. Nejk0
    May 6th, 2010 | 14:45

    Jan, če prav razumem, praviš da so problemi, ki ste jih imeli tekom testiranja na konferenci, posledica slabe/pomanjkljive/napačne zasnove protokolov NAT64/DNS64 in ne posledica porodnih težav modula Ecdysis? Če ja, me zanimajo natančnejši argumenti za to. Če ne, predlagam, da se razvijalcem da en feedback tega testiranja, da lahko Ecdysis izboljšajo.

  2. May 6th, 2010 | 15:07

    Mešanica obojega.

Leave a reply

website