IPv6 deluje tudi na Mobitelovem mobilnem omrežju.

Pred kratkim smo v go6lab dobili tudi od Mobitela testno mobilno napravo, tudi tokrat telefon Nokia E52. Stestirali smo IPv6 čez njihovo 3G (in 3.5G) omrežje in potrdimo lahko, da IPv6 na njihovem omrežju deluje…

Kot pri Tušmobilu smo tudi tokrat testirali IPv6 na samem telefonu in ne na priključenih napravah, kot je prenosni računalnik in/ali ostale naprave.

Mobitel ima od RIPE dodeljeno IPv6 alokacijo 2a02:e20::/32:

inet6num:        2a02:e20::/32
netname:         SI-MOBITEL-20090507
descr:           Mobitel d.d.
country:         SI
org:             ORG-Md2-RIPE
admin-c:         MR4575-RIPE
tech-c:          MR4575-RIPE
status:          ALLOCATED-BY-RIR
mnt-by:          RIPE-NCC-HM-MNT
mnt-lower:       MOBITEL_M-RIPE
mnt-routes:      MOBITEL_M-RIPE
source:          RIPE # Filtered

route6:          2a02:e20::/32
descr:           Mobitel d.d., IPv6 PA Block
origin:          AS29276
mnt-routes:      MOBITEL_M-RIPE
mnt-by:          MOBITEL_M-RIPE
mnt-lower:       MOBITEL_M-RIPE
source:          RIPE # Filtered
 

Glede na te podatke so dobljeni rezultati pravilni, kar prikazujeta tudi spodnji dve sliki. Na eni smo dostopali do Arnesovega NDT strežnika, na drugi pa do ripe.net portala:

Email povezljivosti nismo uspeli stestirati, ker na Mobitelu še niso odprli pravil na požarnem zidu za tovrstno početje, a rečeno je bilo, da bodo to v kratkem storili v testne namene.

Opažam, da se tudi Mobitelovo omrežje obnaša podobno kot Tušmobilovo, pa čeprav sta uporabljeni različni tehnologiji – Nokia in Ericcson. E52 za vsako zadevo naredi nov PDP kontekst in posledično je vsakič drug izvorni IPv6 naslov. To moramo še ugotoviti, zakaj se to dogaja in kako to kontrolirati.

V torek bom obe naši IPv6 mobilni omrežji predstavil v Pragi na RIPE meetingu – z veseljem in ponosom, da spet prednjačimo pred drugimi domnevno bolj naprednimi državami in narodi v EU in tudi drugod po svetu.

Bravo fantje, veliko truda je bilo vloženega v lab okolje in vpeljavo novega protokola v produkcijsko okolje in rezultati ne morejo izostati…

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
13.58.137.218

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website