Bo IANA ostala brez IPv4 naslovnega prostora že letos decembra?

V zadnjem času je v širšo javnost pricurljala novica, da bo IPv4 naslovnega prostora zmanjkalo, zato se je začela “gonja” za preostalimi naslovi. Prišlo je celo do takšnih ekstremov, da je ARIN v prvi polovici letošnjega leta razdelil več (10 /8) naslovov kot je v celotnem letu 2009 (8 /8). Le kdo je to skrivnost nenadoma razodel širnemu svetu? Kakšna drama, dragi gledalci in gledalke, kakšna drama (bi najbrž vpil Miran Ališič, če bi komentiral to tekmo izčrpavanja naslovnega prostora)…

NetworkWorld je skupaj z Richardom Jimmersonom (ARIN CIO) izračunal, da smo ostali na 6,25% naslovnega prostora. Na začetku leta je imela IANA še 26 /8 blokov prostih, danes jih ima samo še 16. Takoj ko pridemo na 7 blokov ali manj, se lahko zaradi globalnih pravil (razdelitev zadnjih blokov po regijah) zgodi, da bomo padli na nulo čez noč.

Richard tudi predvideva, da lahko zadnji blok traja od enega dneva pa do šest mesecev. Takoj ko bodo ISPji in operaterji izvedeli, da se deli zadnji blok bodo takoj zahtevali nekaj zase.

Kljub temu ostaja trend zahtev v ZDA “flat” (???), medtem ko v Aziji strmo narašča.

S trenutnim dogajanjem na trgu zahtev in črpanja IPv4 naslovnega prostora ni več mogoče točno napovedati, kdaj bo IANA ostala brez njih, a najbolj pesimistične napovedi pravijo, da bi se to lahko zgodilo že letos decembra.

Letos.

Ne bom ponavljal, kaj je rešitev vsega tega. Saj to že vsi veste. Go6. Deploy v6. Use v6.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.136.97.64

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website