IPv6 paketi preko električnega omrežja…

Pred kratkim sem v test in uporabo dobil zanimive naprave, ki naj bi bile zmožne prenašati IP promet čez električno omrežje. Za IPv4 vem, da te naprave delujejo, zanimalo me je pa, če zna Pluglink-AV delati in prenašati tudi IPv6 promet…

PlugLink trdi, da lahko čez električno omrežje prenesejo do 200Mbps prometa, kar je več kot dovolj, da si v stanovanju po svoje uredimo svoje računalniško omrežje, zraven pa lahko prenašamo še IPTV signal na set-top-box, če nimamo televizije v istem prostoru kot je ADSL/VDSL/FTTH/Cable “modem”, katerega nam je v hišo prinesel naš ponudnik dostopa do interneta.

Kako se zadeva obnaša? Zelo preprosto, na začetku moramo naprave “upariti”, postopek je opisan v navodilih – napravi priklopimo v elektriko in v kratkem časovnem obdobju moramo na glavni in novi napravi pritisniti gumb za “pairing” – in komunikacija steče.

Eno napravo sem priklopil na glavno stikalo, drugo pa celo na drugo interno varovalko in na moj MacBook. IPv6 naslov sem dobil čisto brez problemov in takoj začel komunicirati preko obeh protokolov, IPv4 in IPv6, ob pozornem ogledu paketov na wiresharku pa nisem opazil čisto nobenih razlik, enako kot če bi bil na kablu. Tudi v ND obnašanju ni opaziti sprememb.

Pohvalno, predvsem pa uporabno, saj mi sedaj za nov TV na IPTV ni treba podreti pol stanovanja in zvrtati lukenj skozi pol metra debelo steno – pa še oba IP protokola uporabljam brez težav.

Super pridobitev, mislim da te naprave ne gredo več iz hiše.

Jan Žorž

Še par slik:

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.142.36.183

Comments

  1. Ragnar6
    June 2nd, 2010 | 12:31

    Pozabil si podati info – kdo to prodaja in predvsem rang cene.

  2. June 2nd, 2010 | 12:33

    Bom pobaral Matjaža Lenassija, on nam je to prinesel v test. Info to follow.

  3. Quatebriga
    June 2nd, 2010 | 17:22

    Carsko!

Leave a reply

website