DSMIPv6 – zaključek experimentalnega dela testiranja v go6lab

V zadnjem tednu je bila v go6lab-u glavna tematika DSMIPv6 na N900 platformi – mobilni del IPv6 stacka, ki podpira mobilnost in dosegljivost mobilne naprave preko IPv6, ne glede ali je naprava v dual-stack ali pa v samo IPv4 gostujočem omrežju…

To prinaša možnost vpeljave IPv6 v mobilna omrežja brez enormnih vlaganj v samo dostopovno omrežje, saj zadeva čisto lepo deluje tudi v IPv4 svetu – le mobilna naprava mora imeti za to podporo.

Z ekipo iz Nokia research centra smo v tesni navezi stestirali prve verzije DSMIPv6 klienta in mobilnih dodatkov k IPv6 stacku v Maemo kernelu na mobilni napravi N900 in v tem momentu bi rad izkoristil priliko in se zahvalil Teemu Savolainenu in Basavaraj Patilu iz Nokie, ki sta se promptno odzivala na moje pripombe in ideje, kako zadevo izboljšati in popraviti.

Same mobilne ekstenzije in client delujeta solidno že iz starta, nekaj težav smo odkrili najprej s filtriranjem določenega IPv6 prometa pri vklopljeni funkciji “power-saving” na N900 wifi vmesniku, tako da je ND protokol zaznaval sosede enkrat kot “reachable”, drugic pa kot “delayed/unreachable”. Takoj ko sem poslal kakršenkoli paketek iz tega vmesnika se je stanje normaliziralo, tako da sem potem uporabil kar domačo metodo – crontab in pošiljanje enega icmp paketa ven vsako minuto in zadeva deloma deluje. So še druge težave z wlan driverjem, katere se bodo reševale, ko pride wlan developer na Nokii iz dopusta.

Če imate IPv6 in kanček sreče lahko poizkusite z browserjem dostopati do http://dsmipv6.go6.si/ . Ta naslov se razreši v moj Home Address naslov nekje v Californiji na Home Agent serverju, ki je seveda preko tunela povezan na moj N900 telefon, kjerkoli se že nahajam. Na strani, katero boste dobili iz moje naprave je tudi link, kjer se zbirajo slike, katere bom poslikal in z eno skripto zmanjšal ter skopiral v “pub” direktorij, tako d si jih boste lahko ogledali. Posebej bo še zanimivo, ker se znajo v tem direktoriju znajti kar zanimive slike, saj bomo naslednji teden DSMIPv6 pokazali na IETF meetingu v Maastrichtu in del zgodbe in predstavitve raznim osebam je tudi “dajva se poslikati in ti iz laptopa dostopaj preko DSMIPv6 do slike na mojem telefonu…”

Predvidevam, da se znajo na slikah znajti tudi svetovno znani obrazi  iz IT stroke in IETF okolja…

Web stran verjetno ne bo čisto ves čas dosegljiva, saj zna to izven časa samega meetinga (kjer ne bo wifi dostopa) povzročiti enormne stroške na 3G, pa čeprav je Mobitel velikodušno na testni SIM kartici omogočil data roaming za ta teden in te namene, a vsake toliko le preverite – če ne deluje poskusite kasneje, zna biti kar zabavno, kaj vse se bo tam znašlo.

Jutri zjutraj letimo proti severu, tu na teh straneh bomo pa sproti poročali o dogajanju na IETF dogodku.

Jan Žorž

P.S: Če nimate IPv6 in ne morete dostopati do vsebin na mojem telefonu si dostop preko IPv6 uredite, tistim, ki vam pa nikakor ne uspe takšna preprosta operacija lahko pa razkrijem, kako zgleda prva stran:

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.15.221.136

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website