IETF78, prvi in drugi dan

Prvi dan se ni dogajalo prav veliko, vsaj kar se tiče samega dela na IETF delovnih skupinah, se je pa kar nekaj zadeva dogajalo v ozadju…

N900 z implementacijo DSMIPv6 in dejstvo, da naredim sliko in v naslednjem momentu lahko tisti, ki je pred mano dostopa do svoje slike preko pol sveta in DSMIPv6 protokola (in preko IPv6) direktno na mojem telefonu je impresionirala kar nekaj ljudi, vključno z Jari Arrkom, Internet Area direktorjem (zaposlenim na Ericcsonu). Slike so (včasih) dosegljive na http://dsmipv6.go6.si/pub/ – odvisno ali je N900 dosegljiv v omrežju. Za vsak slučaj sem jih prenesel tudi sem (v galerijo spodaj)…

Sander Steffann, chair RIPE delovne skupine “Address policy” je na večerji z mano začel debato o dokumentu, ki je trenutno v naši go6 IPv6 delovni skupini in naj bi bil priporočilo o zahtevah po IPv6 funkcionalnostih in podpori v IKT opremi, ki naj bi služil tako kot generično priporočilo kot tudi podlaga za zahteve v javnih razpisih.

Ker se to tiče dokumenta, ki bo tudi delo delovne skupine, sem v pogovor vključil tudi Simeona Lisca, chaira naše delovne skupine. Predlog Sanderja je, da se ta dokument prevede v angleški jezik in z njim začne dve, med sabo neodvisni poti. Prva je to, da bi dokument kot delo naše IPv6 delovne skupine midva skupaj poslala kot predlog za RIPE policy document s podoznako “recommandation”. To pomeni, da moramo imeti naslednjo verzijo dokumenta pripravljeno do sredine septembra, “last-call” pa najkasneje do 1. oktobra. Dokument potem postane stvar debate in razvoja v precej širši strokovni javnosti, tako evropski kot svetovni, treba se je pa zavedati da bo v dokumentu zapisano, kdo vse je dokument sooblikoval znotraj naše delovne skupine.

Zadeva postaja zelo resna, zato bo treba za zadevo resno poprijeti, chair-u pa tudi predlagam, da se s člani delovne skupine resno pogovori o pomembnosti tega dokumenta.

Druga pot, ki jo bo verjetno ta dokument ubral je pa implementacija dokumenta kot priporočilo evropske komisije (recommandation communication) glede zahtev po IPv6 v IKT opremi.

To ni več hec, fantje.

Danes potekajo delovne skupine, zjutraj sem poslušal neskončne debate o različnih formah NAT-a v BEHAVE-WG, sedaj pa sedim na MEXT-WG, kjer poteka debata o mobilnem delu IPv6 stacka.

Jan Žorž

Kopija slik iz mojega telefona, večinoma ko sem nekaterim pokazal kako DSMIPv6 implementacija deluje:

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
174.129.190.10

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website