MIPv6 (mobile IPv6), ali še bolje – DSMIPv6 (DualStack MIPv6)…

Razvojni center Nokie je pred kratkim javno objavil novico, da se testira in razvija uradni DSMIPv6 stack za njihovo Maemo platformo, tako da sedaj ko je to javno znano lahko tudi tukaj spregovorimo nekaj besed o tem (prej žal to ni bilo mogoče, NDA mi je to preprečeval)…

Kaj je MIPv6? To je mobilni del IPv6 stacka, kako točno deluje si lahko ogledate na Amiot straneh. Na kratko, IPv6 stack je razširjen z novimi komponentami in pojmi, kot so home address, home agent, binding update, routing option 2 in podobne, ki omogočajo mobilnost znotraj IPv6 protokola. Osnova tega je specificirana v MIPv6 in NEMO (network mobility), v DSMIPv6 so pa dodali še podporo za mobilnost (tudi) v IPv4 (sort of).

Cilj tega je, da nas uporabniki vedno najdejo na enem IPv6/IPv4 naslovu, ki se imenuje “home address”. Ko poženemo DSMIPv6 klienta, ta ugotovi na katerem IP naslovu se nahajamo trenutno (če nismo v domačem omrežju) in Home Agentu sporočijo gostujoči naslov (Care of Address, CoA). Ko nekdo hoče vzpostaviti VOIP zvezo z nami (ali http session) ga Home Agent preusmeri na CoA naslov. Če imamo na naši napravi DSMIPv6 stack in znamo procesirati binding update, potem se povežemo direktno na CoA naslov, drugače se pa promet tunelira čez Home Agenta.

Razvojni center Nokie je začel razvijati DSMIPv6 za N900 že nekaj časa nazaj, a rečeno mi je bilo, da ta informacija ne sme “pobegniti” ven in tako o tem nisem smel še govoriti. Na moji testni N900 zadeva že funkcionira, tisti ki imate IPv6 povezljivost lahko poizkusite dobiti web stran iz http://dsmipv6.go6.si/ Na IPv4 vam ne bo delovalo, saj to ni namen DSMIPv6. (Edit: Fantje v Californiji vsaketoliko ugasnejo, restartajo ali eksperimentirajo na Home Agent serverju, takrat je moj telefon nedosegljiv na Home naslovu :S… part of r&d…)

Moj Home Address je 2001:490:f000:1626::144, ki se nahaja v Californiji, CoA je pa vsakič drug, odvisno kje in v katerem omrežju se nahajam.

Kako zadeva zgleda? Bsavaraj Patil iz Nokia Research centra je izrisal shemo, kako so naprave povezane:

Zanimivo je dejstvo, da zadeva deluje vsaj v triangularnem načinu, tudi če je moja mobilna naprava v IPv4-only omrežju; home address se v vsakem primeru pojavi tudi na koncu tunela na mobilni napravi, tako da je sistem čisto neodvisen od okolja, kje se giblje – wifi, 3G, dual-stacked, IPv4-only, vseeno.

Seveda boste dosegli najboljše performanse, če boste do  http://dsmipv6.go6.si/ dostopali iz naprave, ki podpira mobilne extenzije v stacku, saj bo tako samo prvih nekaj paketkov šlo čez Home Agenta ki je v Californiji, potem boste pa zelo hitro od moje naprave dobili binding update, kjer bo zapisan tudi CoA naslov in routing header type 2, ki bo vaš promet preusmeril direktno na mojo napravo, seveda če bom kje v javno dosegljivem IPv6 omrežju (wifi ali 3G).

Razvoj gre naprej in ta mobilni del me je vedno fasciniral, saj se ob razumevanju teh konceptov začnejo dejansko odpirati horizonti za nove aplikacije in ideje – greenfield.

Nekaj težav sem odkril pri testiranju tega stacka, a so fantje iz Nokie zelo hitri in kooperativni pri skupnem raziskovanju kaj vse bo treba še popraviti – zahvaliti se moram Teemu Savolainenu, Bsavaraj Patilu in Eduardu Pannisetu za to, da so me “spustili” zraven tako bleeding-edge razvojnega projekta in moram priznati, da sem ponosen na to, da se del tako naprednega razvoja dogaja tudi v go6lab okolju.

Sproti bom še poročal, kako napreduje odpravljanje porodnih težav tega protokola, če je kdo zainteresiran za testiranje in ima N900 me pa lahko kontaktira na jan@go6.si in izrazi željo po testiranju DSMIPv6.

Jan Žorž

Iz portala left-brain.com sem si sposodil nekaj shem, kako naj bi zadeva delovala:

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.188.252.23

Comments

  1. |DSI|
    July 23rd, 2010 | 07:33

    Evo potrjujem da tudi na moji N900 deluje DSMIPv6 brez tezav.
    Pod “Vas IP naslov (ali ste na IPv6 ?)se mi lepo izpise moje Home Address: 2001:490:f000:1626::148

  2. July 23rd, 2010 | 08:00

    Super, hvala za sodelovanje pri testiranju. Odkrili smo nekaj tezav pri incoming trafficu, po nekaj casa gre wlan interface v neko cudno stanje in ga paketki iz DSMIPv6 tunela ne zbudijo in vsebina na N900 je nedosegljiva za zunanji svet. Dokler se ne sproducira popravek za wlan driver na N900 (Raj@Nokia pravi, da je wlan-driver developer na dopustu) sem si instaliral “cron” in na minuto posljem iz interfejsa en icmp paketek. This solves the issue.

    Prosil bi za kaksno porocilo, kako testiranje poteka (tudi drugi iz SLO so zaceli to testirati), tako da bom lahko za razvojno ekipo zbral prve vtise o zadevi. Ce je mozno v ENG 🙂

  3. ales
    July 25th, 2010 | 11:36

    > Če imamo na naši napravi DSMIPv6 stack in znamo
    > procesirati binding update, potem se povežemo
    > direktno na CoA naslov, drugače se pa promet
    > tunelira čez Home Agenta.

    In kaj se tukaj prenaša med nami in CoA? Samo IPSec ali kar tisti isti protokoli iz “upper layer”, ki jih govori z nami HoA, le z zamenjanimi naslovi? Če je to drugo, potem v praksi vidim kup problemov, zaradi katerih dvomim, da bo stvar v taki obliki zaživela.

    Drugače pa vse skupaj deluje zelo zanimivo. Kot nek avtomatski VPN s statičnimi naslovi in optimalnim routanjem.

    Aleš

Leave a reply

website