NAT64 – vzvod za prehod ponudnikov vsebin na IPv6?

V GooglePlexu je imel pred mano predavanje Cameron Byrne iz T-mobile USA, ki je javnosti sporočil, da bodo v njihovem mobilnem omrežju uvedli NAT64 in uporabnike začeli pošiljati skozi translacijo, če bodo slučajno želeli dostopati do vsebin na IPv4…

Po konferenci sva s Cameronom razvila kar zabavno debato, v kateri sva prišla do spoznanja, da zelo verjetno mobilni uporabniki večinoma uporabljajo Google in Facebook in glede na to, da gresta oba na IPv6 ni več razloga, da ne bi uvedli NAT64.

NAT64 deluje tako, da prireja DNS odgovore na uporabnikova vprašanja, v primeru da obstaja AAAA odgovor ne bo spremenjen, v primeru da AAAA zapisa ni, bo DNS64 (ki je del NAT64 sistema) dodal AAAA zapis, ki je sestavljen iz NAT64 prefixa in IPv4 naslova v HEX obliki in s tem preusmeril promet na translator.

Zanimivo misel je Cameron razvil iz tega razmišljanja in to vseskozi tudi ponavlja vsem ponudnikom vsebin na internetu:
“Our users are going to access your content over IPv6. The only relevant question is ‘will we make the AAAA record or will you?’ Wouldn’t you rather be the one to do it so you have control?”

T-Mobile USA to resno misli. Ampak čisto zares resno… Verizon tudi in AT&T od pred kratkim tudi.

Moj nasvet: Ponudniki vsebin, pohitite in si sami skreirajte AAAA zapis – le tako boste imeli v vaših rokah kontrolo nad distribucijo vaših vsebin. Mobilci se ne hecajo…

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.118.200.136

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website