IETF78 meeting, zaključek

IETF78 meeting je za nami, moram reči da kar uspešno opravljen. Spoznali smo nove ljudi, se srečali s starimi znanci ter prisostvovali usvarjanju in debatah o novih idejah, kako naprej z Internetom in/ali kako popraviti stare napake, storjene v preteklosti…

IETF nima takšnega enotnega vzdušja kot RIPE meetingi, kjer skupnost res dela za skupen cilj – narediti Internet boljši. IETF vedno bolj preplavljajo poslovni interesi velikih podjetij, ki tja pošljejo svoje ljudi tudi zato, da preprečijo dobre ideje konkurence in uveljavijo svoje – vse za boljši posel. A ni samo tako, na IETF pridejo tudi ljudje, ki hočejo pomagati in sodelovati pri gradnji boljšega Interneta prihodnosti.

IETF meeting je lahko zelo dolgočasen, če ne sodeluješ v delovnih skupinah in če nikogar ne poznaš. Na srečo se udeležba v solidni meri pokriva z obiskovalci RIPE meetingov, tako da s tem nismo imeli težav.

Z ISC-jem smo dosegli nekaj zanimivih dogovorov, prav tako z NLnetlab-om, a bom o tem zapisal kaj več ko jih uresničimo. Veliko govora je bilo med vodji RIPE delovnih skupin in nami glede dokumenta o zahtevah za IPv6 v IKT opremi za javne razpise, konsenz je bil, da mora biti papir pripravljen do začetka septembra, da lahko gre pravočasno na RIPE IPv6 WG mailinglisto in tam dobi povratne informacije in mnenja, preden se novembra v Rimu na RIPE meetingu odločimo, ali dosega splošni konsenz in s tem publiciranje kot priporočen standard RIPE/RIPE-NCC.

Slovenska IPv6 delovna skupina, ustanovljena pod okriljem Zavoda go6 dobiva nove razsežnosti in akreditacijo znotraj EC, a naj ostane razkritje te novice predmet novemberskega Slo IPv6 summita.

Naj dodam v galerijo še nekaj slik, katere sem poslikal ali med demonstracijo DSMIPv6 na N900 ali pa kako drugače, naj vam približajo utrip IETF78 meetinga, kakršnega smo uživali mi.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
54.196.27.171

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website