Instant6 – kako na enostaven način prikazati svoje vsebine na IPv6

Instant6 je servis, ki ne ravno pospešuje uvedbe IPv6 pri ponudnikih vsebin, saj ponuja zelo enostaven način, kako vsebine na našem IPv4 strežniku enostavno prikažemo tudi na IPv6 preko sistema “web proxy”. Tak sistem seveda deluje za bolj enostavne spletne postavitve in vsebine. Kjer so pa prisotne zahtevnejše operacije, kakršne zahtevajo interaktivni portali in večina trgovin, pa takšen “quick fix” zelo verjetno ne deluje več, saj poleg drugih pomankljivosti ne podpira https prometa…Kako deluje Instant6 servis? V njihov obrazec  vpišemo inetrnetni naslov našega spletnega mesta, oni pa na svojem strežniku, ki je povezan na IPv4 in IPv6 omrežje skreirajo virtualni web proxy ter vam dodelijo IPv6 naslov, na katerem ta web proxy posluša in odgovarja na http zahtevke.

Ko je konfiguracija skreirana dobite IPv6 naslov v elektronskem sporočilu skupaj z navodilom, kako ga vnesti v DNS zono za našo domeno. Ko to opravimo, se začnejo uporabniki našega spletnega mesta, ki imajo IPv6 povezovati na naše vsebine preko IPv6, saj Instant6 proxy za njih prenese vsebine iz našega IPv4-only strežnika v ozadju ter nam jih servira in prikaže v pregledovalniku.

Za test sem uporabil svojo domeno nety.net in na Instant6 registriral www.nety.net. Na ta naslov sem namestil nekaj skript, ki preverijo načine komuniciranja. Poglejte in se sami prepričajte, kako zadeva deluje.

Instant6 ponuja dve vrsti servisa; prvi je plačljiv, kjer se dobi tudi statistiko, koliko uporabnikov je prišlo na vašo spletno vsebino preko IPv6 in njihovega proxy servisa, drugi je pa brezplačen, kjer dobite samo konfiguracijo proxija in IPv6 naslov, brez garancij za delovanje in brez statistik.

Razmišljam, da bi morda za člane Zavoda go6 tudi mi uvedli takšen “quick-fix”, saj s tem omogočimo, da se enostavnejše vsebine naših članov že sedaj prikazujejo tudi preko IPv6, med tem časom pa se lahko v miru pripravijo in implementirajo “native” IPv6 do njihovih strežnikov, ko bo to mogoče na primeren in ustrezen način.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.117.183.172

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website