Praznično razmišljanje in razpoloženje na go6…

Na go6 smo bolj praznično razpoloženi, razmišljamo o dogodkih v preteklem letu in ponosni smo na vse, kar smo skupaj z vami, podporniki in člani go6 platforme dosegli. Veselimo se dobrega sodelovanja z državo, kjer se prebuja posluh in volja za vse bolj aktivno sodelovanje v procesu uvedbe IPv6 v našem okolju in v naša omrežja…

Če potegnemo črto, so se letos zgodili bistveni premiki – ime Slovenije smo ponesli po svetu, svoje vizije smo delili z udeleženci dveh RIPE meetingov, Google IPv6 konference, Internet Governance Foruma ter še veliko drugih na različnih koncih sveta – dober občutek je, ko se želijo tako pomembne združbe učiti od nas in z nami deliti njihove izkušnje.

MVZT se je “zganil” in se zelo pro-aktivno vključil v aktivnosti širjenja IPv6 zavesti in realne uvedbe, kar pojmujemo kot zelo dobro novico in priznanje trudu, katerega smo vložili v ves projekt. Pisanje IPv6 študije je bilo dolgo in naporno, 7 soavtorjev je besedilo študije pisalo skoraj 3 mesece – nastalo je skoraj 170 strani dolgo delo z naslovom “Smernice za razmišljanja o nacionalni IPv6 strategiji”, na katerega smo vsi zelo ponosni. Upam, da bo kmalu objavljeno kje na straneh MVZT, splača se vam ga prebrati.

Z Nokio smo do delovanja in vsaj beta uporabnosti razvili DSMIP6, mobility protokol, ki bo zelo verjetno spremenil razumevanje mobilnosti in povezanosti do Interneta – šele sedaj, ko smo tako globoko vpleteni v ta razmišljanja razumemo vso težo in širino implikacij in posledic, katere zna imeti DSMIP6 na poslovanje mobilnih operaterjev ter dosegljivost mobilnih naprav – kar naenkrat postane identifikator mobilne naprave IP naslov (Home Address), ki se ne spreminja, ne glede na to v katerem omrežju smo – fiksnem, wifi ali celularnem. Stara dobra “GSM številka” postane kar naenkrat nepotrebna…

Apek je tudi naredil velike premike v širjenju razumevanja problematike IPv6 – v začetku leta so izdali priporočila za uvedbo IPv6 in izvedli obširno akcijo z vprašalnikom, koliko in kako so operaterji pripravljeni na IPv6.

IPv6 se v Sloveniji uvaja in testira, vedno več je zgodb, kjer operaterji razmišljajo o nadaljnjih korakih uvedbe IPv6, sicer nekateri bolj, drugi manj.

Uspešno smo izvedli dva Slo IPv6 summita, predvsem zadnji je bil velik korak naprej – tehnični panel se je izkazal kot dobra poteza, tudi Daniel Karrenberg , vodja panela je bil vidno zadovoljen in je pohvalil vso zadevo.

RIPE-501, dokument ki je nastal za potrebe naših podjetij in vlade kot pomoč pri specifikaciji zahtev po IPv6 v ICT opremi pri naročanju na javnih razpisih je prešel meje Slovenije in postal zelo odmeven uradni dokument na evropskem in svetovnem nivoju – postal je uradno priporočilo RIPE skupnosti in smernica pri nakupu nove opreme – tako za podjetja kot tudi vlade in države EU. Hvala vsem, ki ste pri tem delu sodelovali, delo na naslednji verziji dokumenta se začne januarja, pravočasno boste o tem obveščeni.

Kam naprej? Dobro vprašanje. Naslednji summit naj bi bil bolj v smislu ponudnikov vsebin, poizkusili se bomo potruditi in pripeljati kakšnega zanimivega glavnega govorca, pa tudi pritegniti domače ponudnike vsebin – najdi.si, delo.si, mimovrste, trgovine, portali, etc… Tu bomo rabili pomoč – če poznate ponudnike vsebin, ki razmišljajo o uvedbi IPv6 oziroma se vam zdi da bi morali – sporočite in jih spravite v kontakt z nami – pogovorili se bomo z njimi in videli, kaj lahko do Maja naredimo.

Tako, naslednje leto nam prinaša veliko izzivov – za nekatere že vemo, da nas čakajo, pa jih še ne smemo razkriti, nekateri so pa očitni.

Zahvalili bi se radi vsem, ki ste na kakršenkoli način pomagali pri aktivnostih go6, strokovnemu svetu, članom go6 platforme, Slo IPv6 delovni skupini in vsem ostalim podpornikom in simpatizerjem. Brez vas to ne bi bilo izvedljivo.

Želimo vam eno razburljivo prihodnje leto, polno izzivov in preobratov, le zdravja naj ne manjka. Saj veste, kako pravijo: “Mirno morje ne izuri dobrih mornarjev.”

Za go6: Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.119.131.178

Comments

  1. Rok
    December 30th, 2010 | 12:49

    glede na vse tiste ipv4 exhaustion countdown timerje v naslednjem letu pricakujem velik naskok na ipv6 s strani ponudnikov internetnih storitev kot tudi ponudnikov vsebin, kje proti koncu leta bodo po mojem ze vsi ponudniki nudili dualstack dostop… vsekakor vse naj v prihodnjem letu!

  2. December 30th, 2010 | 13:26

    Danes je stevilka na odstevalnem mehanizmu se 45 dni, potem bo zgleda IANA ostala brez. Pomojem bo prej, APNIC bo v januarju zahteval se dva /8 in potem bodo razdelili se zadnjih 5 blokov.

    http://go6.si/ipv4-exhaustion/

    Sicer pa tudi vam vse naj naj v prihajajocem letu, pa da bi do maja uspeli kaj v zivljenje IPv6 na networku spravit, tako bolj zares 🙂

Leave a reply

website