Razmišljanje: RIPE-501 dokument je zgleda res razburkal Internetno javnost…

Email sporočila glede RIPE-501 dokumenta se kar ne nehajo, dopoldne se je oglasil Latif Ladid in njegov IPv6 Ready Logo comitee glede naslednje verzije in s predlogom, da bi nadalnje akcije in razvoj verzije 2 vsaj uskladili z njimi in jihovim delom, če ne že kar kompletno naredili in objavili pod njihovim okriljem…

Sporočili smo jim, da bomo z delom na dokumentu nadaljevali januarja in jih pravočasno obvestili, ko bo nova verzija predloga zunaj za komentiranje.

Pohvale je poslal tudi Ole Troan, technical leader na podjetju Cisco, ki je sporočil  “seems like your document is fulfilling a great void. hearing about it in lots of contexts now.

Predlagal je tudi, da se v novo verzijo doda specifikacija za CPE, za kar bi zadoščal tudi link na njegov predlog RFC dokumenta draft-ietf-v6ops-ipv6-cpe-router. Ole je avtor 6RD RFC dokumenta, bil je en glavnih tehničnih leaderjev pri implementaciji IPv6 v IOS ter sedaj vodi razvoj ISG platforme, zato sem ga z veseljem povabil k sodelovanju na tem delu dokumenta, saj menimo, da bo treba tudi za CPE specificirati vsaj osnovne zahteve.

Kolikor ga poznam, se bo Ole temu povabilu težko uprl 😉

Kam sedaj čisto zares naprej s tem dokumentom? Imamo nekaj predlogov nemške vlade, nekatere bomo implementirali tudi v community verzijo priporočila, definitivno bomo pa nadaljevali z njegovim razvojem na bazi skupnosti in za skupnost operaterjev in lokalnih internetnih registrov.

V Ghentu je Davor, uradni predstavnik Slovenije podal predlog, da se naš dokument uporabi kot osnova za izgradnjo EU IPv6 profila. Menda je bil predlog kar solidno sprejet, po eni strani mi je žal, da se dogodka nisem udeležil. Ta predlog je sicer sprožil nekatere mehanizme v ozadju, nekateri se počutijo ogroženi, saj so zavohali hudo konkurenci na političnem EU parketu – upam, da to ne bo sprožilo kakšne kontrareakcije, vsi se moramo zavedati, da je to najmanj, kar IPv6 v tem trenutku potrebuje.

Skratka, veseli bomo, če bo EU/EC definirala projekt izdelave takšnega profila in za to namenila tudi nekaj sredstev, da se delo lahko profesionalno in kvalitetno opravi. Po grobi oceni bo treba še veliko dela in nadgradenj našega dokumenta, preden bomo imeli izdelek, ki bo definiral vse zakonske obveze in zahteve vlad EU v omrežjih in s katerimi RFC standardi jih lahko zagotovimo.

Zaenkrat pa: “Z visoko dvignjeno glavo ponosno zazrti v svetlo bodočnost!” 🙂

Jan Žorž

P.S: …ali kako bi rekel Grunf: “Ne bojimo se ničega, pa ni snijega…” 🙂

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.117.142.128

Comments

  1. Davor
    December 16th, 2010 | 21:34

    >V Ghentu je Davor, uradni predstavnik Slovenije >podal predlog …

    … in Urban; vsak pač v svojem nastopu (skupaj torej trikrat). Mislim, da je Urban celo avtor izraza “EU IPv6 profile”

  2. December 16th, 2010 | 22:10

    Aha, ok, se opravičujem za napako.

    Mislim da je izraz “EU IPv6 profile” nastal na tehničnem panelu na 4. Slo IPv6 summitu, po mojem spominu me je Tom Cof (Cisco Slo) malenkost izzval in tam je bila ta skovanka prvič omenjena… me pa veseli, da je bila takoj sprejeta in uporabljena.

Leave a reply

website