Prijavljajo se prvi udeleženci svetovnega IPv6 dneva…

Prvi junaki, ki bodo na dan 8.6.2011 na svoj produkcijski URL naslov dali AAAA zapis se že prijavljajo. Le nekaj njih je pravilno razumelo “pravila” igre, ostali so nazaj dobili pojasnila, kako lahko pridejo na ta spisek in s tem tudi na spisek za meritve in monitoring večjega sistema merilnih Internetnih sond, ki bo zadolžen za spremljanje dogajanja na ta dan…

Še enkrat: Spisek sodelujočih je razdeljen na člane in partnerje go6 in vse ostale. V obeh razdelkih velja ista razporeditev – vpisovali bomo po vrsti, kdor prej izpolni edini pogoj in pošlje email sporočilo na ipv6-wd@go6.si.

Pogoj da pridete na spisek je objavljena novica na vaši uradni strani, da se pridružujete svetovnemu dnevu IPv6 ter da boste na ta dan vsaj za 24 ur k A zapisu v DNSu za vašo spletno stran dodali tudi AAAA zapis in vsebine nudili uporabnikom preko obeh protokolov.

S tem vsi pridobimo neprecenljive podatke o potencialnih težavah, na katere bi lahko pri prehodu naleteli in se pred njimi pravočasno zavarujemo.

Načeloma je trenutno stanje “brokenessa” prejšnjega tedna sledeče:

IPv4: 0,016% uporabnikov ne more do www.google.com preko samo IPv4 protokola
Dual Stack: 0,024% uporabnikov ne bi moglo do www.google.com, če bi bil ta na obeh protokolih.

Ni razloga za skrb, a eksperiment je treba opraviti da bomo to potrdili. Včeraj sem na mailinglisti organizatorjev eksperimenta predlagal, da prosimo RIPE-NCC za podporo pri monitoringu omrežja na ta dan z njihovimi sistemi sond, Atlas in TTM. Ideja je bila z navdušenjem sprejeta, zato sem za mnenje pobaral Daniela Karrenberga, ki je pobudo z veseljem zagrabil. Zgleda, da imamo za eksperiment zagotovljeno najboljše merjenje in nadzor, kar jih lahko dobimo.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.138.102.178

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website