RIPE-NCC bo opravljal meritve in monitoring za Svetovni dan IPv6

Na v6operators listi, kjer poteka organizacija Svetovnega dneva IPv6 smo se začeli pogovarjati o problematiki nadzora in meritev, kaj se bo z omrežjem dogajalo. Moj predlog je bil, da se v te namene uporabi dva sistema sond, katere ima postavljene RIPE-NCC – ideja je bila všeč tako organizatorjem IPv6 dneva, kot tudi osebju RIPE-NCC…

RIPE-NCC ima dve omrežji za monitoring in meritve – TTM in Atlas. Atlas je sistem majhnik senzorjev (probes), ki so postavljeni v različna omrežja po svetu. Koliko jih je, si lahko ogledate na njihovem spletnem mestu. Moj predlog za meritve na dan IPv6 8.6.2011 je, da se javno prikaže nek dashboard, na katerem so udeleženci eksperimenta in zraven nekaj podatkov – ali imajo AAAA, ali so dosegljivi, kakšen MTU imajo in podobno.

Bolj pomembno je pa to, da se udeleženec eksperimenta lahko prijavi v Atlas portal in dobi podatke, kako različne sonde na različnih koncih Interneta “vidijo” njegov strežnik in web vsebine – kakšni so dostopni časi, ali se iz kje ne vidi, kje so težave in tako naprej.

Eksperiment dobiva novo razsežnost, saj bomo tako lahko dejansko dobili res točne in neprecenljive podatke o tem, kako nas svet vidi preko obeh protokolov.

Nekaj idej o meritvah in nadzoru je Mirjam iz RIPE Labs že zapisala, upam da bodo njihovi sistemi to zdržali.

Na go6 zbiramo seznam udeležencev iz slovenskega prostora, spisek gre nekaj dni pred dogodkom na RIPE-NCC, kjer bodo vnesli v sistem naslove, katere bo potrebno meriti in nadzirati.  Boste med njimi?

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
13.59.218.147

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website