Tranzicija na IPv6 iz vidika velikega ponudnika vsebin.

Ars Tehnica, eden od 15 največjih ponudnikov vsebin bolj tehnične narave je začel razmišljati, zakaj še ne more vpeljati IPv6 in ponujati vsebin preko obeh protokolov. Ponudniki vsebin gredo tipično čez več faz razvoja in razmišljanja, kar se tranzicije na IPv6 tiče in tudi Ars ni izjema…

V zadnjih letih smo opazovali in prisostvovali nekaj takšnim evolucijam ponudnikov vsebin, vzemimo samo primera kot sta Google in Facebook. Pri obeh so vodje vpeljave IPv6 ljudje, ki so naši kolegi in iz njihovega razmišljanja in pogovora se dokaj enostavno dobi veliko sliko poti, katero bodo morali prehoditi več ali manj vsi ponudniki vsebin. Ne razmišljajte “mi smo drugačni”. Niste. Ste samo pozni. Vse ostalo bo verjetno enako.

Faza 0 ponavadi vsebuje ignoranco, IPv6 ne potrebujemo, imamo dovolj IPv4 naslovov, who cares.

Faza 1 je obdobje, ko so nekateri v podjetju zaskrbljeni, vsake toliko pogledujejo na števce, ki odštevajo preostalo zalogo IPv4 in znotraj organizacije razširijo in utrdijo mnenje, da bo pa le treba počasi uvesti IPv6, saj drugače zgleda ne bo šlo.

Faza 2 je točka, ko začnemo iskati težave in opravičila, zakaj nam še ni treba (ali ne moremo) na IPv6. V tej fazi se nahaja zgoraj omenjen ponudnik vsebin Ars Technica.

Faza 3 je trenutek, ko ugotovimo da smo se samo slepili in da lahko z nekaj dela, investicij in dobre volje IPv6 čisto lepo uvedemo v svoja omrežja in servise.

Faza 4 je obdobje, ko se zadeve začnejo dogajati in smo tudi že pripravljeni, da naredimo korak naprej in v okviru kakšnega poskusa, kot je World IPv6 Day svoje servise in vsebine ponudimo svetu.

Faza 5 je faza tehtanja rezultatov testiranj in v najboljšem primeru trajnega omogočanja dostopa do vsebin preko obeh protokolov.

Kaj se je dogajalo Ars technici? Po natančnem prebiranju njihovega zapisa razmišljanj jih lahko uvrstimo v fazo 2, s tem da delajo veliko napako gledanja samo iz enega zornega kota. Do tega pridemo kasneje.

Zapis je zelo dobro razmišljanje, kako bi se moral ponudnik vsebin lotiti uvedbe IPv6. Najprej se vprašajo, zakaj bi jih to moralo sploh skrbeti, oziroma zakaj bi to moralo skrbeti še koga drugega.

Nato pod naslovom “The eight circles of IPv6 transition agony” razdelajo, kje bi lahko imeli težave in kako bi jih lahko rešili. Začnejo z vprašanjem ponudnika dostopa do interneta in njihove sposobnosti omogočanja IPv6 dostopa, nato se posvetijo omrežni opremi in operacijskim sistemom, ki pa načeloma ne bi smeli povzročati težav.

Nato vzamejo pod drobnogled omrežne storitve, ki so softverske narave – load balancers, proxys in podobno. Tudi tu so zadeve rešljive. Web strežniki tudi že dolgo podpirajo IPv6, zato tu ne bi smelo biti težav, a nato naletimo na samo programsko kodo portala. Tu bi se že znalo začeti zapletati. Z njihovega vidika sicer nimajo večjih težav, kdo drugi bi jih pa lahko znal imeti.

Nato začnejo počasi iskati izgovore. Zaskrbi jih, ker trenutno blokirajo neželene uporabnike na osnovi IP naslova in ta mehanizem ne pozna IPv6, oziroma je to tu precej težje. Moj nasvet – ne jamrajte in zadeve zrihtajte, če imate pa nekaj minut časa pošljite popravek phpbb programerski ekipi, da bodo to lahko uporabili še drugi.

Third-party software naj tudi ne bi smel biti problem, saj skupnost aktivno išče in odpravlja napake in težave v IPv6. Tipičen pogled nekoga, ki samo stoji in čaka, da bodo vse težave odpravili drugi, sam bo pa potem povsem brezplačno uporabljal delo drugih. Lepo bi bilo, če bi kdo kdaj tudi kaj pomegal, ne pa stal križem rok in razmišljal, kako mu nekaj ne deluje.

Glaven #fail je pa zadnji odstavek, kjer zberejo na kup izgovore, zakaj jim še ni treba vpeljati IPv6. Ne bom komentiral, nekaj razlogov je opravičljivih, nekaj jih je pa zelo za lase privlečenih. Komentiral bom samo dva “bisera”:

Ars will be watching for the results of these trials to help guide us to the right decision on this issue. We know what steps we need to take to make the site available over IPv6, but we just don’t quite know when it will be a worthwhile investment on our part.

Ja, gledanje in držanje križem rok je še vedno pripomoglo k napredku. Bravo.

It’s worth noting that Ars is an existing service, so we have no particular need for more IPs at the moment, and likely won’t for a long time.

To bo minilo, ko bodo prerasli fazo 2. IPv4 depletion ni več primarni driver za IPv6, ali jim to ni jasno?

Moje vprašanje, ki se poraja je sledeče – zgleda da bo tranzicija na IPv6 za ponudnike vsebin zelo enaka za večino njih – kako jim efektivno in enostavno pomagati čimhitreje preiti čez te nerodne faze napačnih razmišljanj?

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.145.178.240

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website