IPv6 naj bi povzročil težave anti-spam mehanizmom…

The Register, britanski spletni portal za pisanje o tehnologiji in Internetu je objavil paranoičen članek, v katerem trdijo da bo IPv6 povzročil neobvladljive težave sedanjim anti-spam mehanizmom, ne pomislijo pa, da morda avtor članka IPv6 niti od daleč še ni videl in zaradi tega piše očitne traparije…

V članku je tudi nekaj navedb “strokovnjakov” na tem področju, ki pa niso nič manj nesmiselni, kot je sam članek, predvsem pa je zaskrbljujoče, da so to anti-spam strokovnjaki podjetij, kot so Cloudmark in Symantec.

Ne bom ponavljal, kaj v članku piše, preberete si ga lahko na njihovih straneh, a že ob prebiranju članka je bilo jasno, da so rešitve vseh njihovih problemov zelo jasne in na dlani, če poznaš vsaj osnove IPv6.

Do sedaj so blokirali posamezne IPv4 naslove. Bojijo se javno priznati, da blokirajo tudi celotne segmente IPv4 naslovov, recimo cel /24 (256 IPv4 naslovov), v nekaterih primerih pa tudi kar celoten AS number. Na IPv6 ne bo nič drugače, če uporabnik spreminja IPv6 naslov, ne to lahko znotraj enega /64 segmenta, kar lahko zablokiramo. Če začne znotraj svoje /56 ali /48 alokacije spreminjati /64 segmente, iz katerih pošilja, je to dve vrstici kode programa, da to zaznamo in blokiramo najprej /56, nato pa /48, če se spam ne umiri.

IPv6 naslovi niso razdeljeni naključno, uporabniki imajo dodeljene sekvenčne bloke in blokiranje bo na IPv6 praktično enako enostavno, če ne še enostavneje kot na IPv4.

Predvsem se mi pa zdi nesmiselna in škodljiva izjava Cloudmarka, da naj ne bi operaterji sprejemali email sporočil preko IPv6:

“Cloudmark advocates that ISPs do not initially need to be able to receive mail from IPv6 addresses (on inbound) except from their own customers (known as outbound),” Paton explained. “This would ensure business continuity for ISPs and provisioning of ADSL/Cable modems to continue. This measure will also protect the IPv4 reputation system that is currently in use and working well.”

Fantje, izogibanje tehnologijam, ki so se ustalile in oklepanje tehnologij, ki so preteklost ni nikoli prineslo razvoja. Get over with it. Če operaterji ne bodo omogočili vseh servisov na IPv6, potem bo tako tudi v nedogled ostalo, saj nihče ne bo razvijal podpornih tehnologij, kot je anti-spam in ostalih mehanizmov.

Takšne izjave in članki so škodljivi, saj z nepoznavanjem tehnologij direktno zavajajo širše množice IT strokovnjakov, namesto da bi jim pomagali pri hitrejšem razumevanju in uvedbi novih protokolov in storitev.

Kaj pa vi mislite? Kako bi se v bodoče lahko izognili tem spodrsljajem v uveljavljenih medijih? Comments welcome.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.21.231.245

Comments

  1. Nejc
    March 24th, 2011 | 12:14

    Jan, tudi tvoje izjave o tej problematiki so neprimerne, ker ne poznas delovanja blocklist in posledicno zavajas ostale.

    Dober povzetek problematike si lahko preberes tukajle:
    http://blogs.msdn.com/b/tzink/archive/2011/03/22/digging-through-the-problem-of-ipv6-and-email-part-1.aspx

  2. March 24th, 2011 | 12:20

    Sorry, kar so tam napisali je traparija. To da ne poznam blocklist pa zelo verjetno ne bo res, vsaj za zadnje 10 let ne morem tega trditi. 🙂

    Anti-spam block liste bodo izziv v IPv6 svetu, to je neminovno res, a takšni članki ne pripomorejo dosti k razvoju rešitev, prej izogibanju problema.

    Priznam pa, da mi je malenkost pritisk narasel, predvsem ob priporočilu, naj operaterji ne sprejemajo maila na IPv6.

  3. Nejc
    March 25th, 2011 | 13:24

    IPv6 blockliste so izjemno delec stran, vsaj po tistem kako se fantje dogovarjajo in ko recejo, da naj raje uporabljajo samo IPv4, imajo delno prav.
    Pac, blockiliste so poor-man’s spam filter in v IPv6 svetu tega se ni in tudi ne izgleda, da bodo hitro na voljo spodobne blockliste.

    Verjamem pa, da ves kako delajo blockliste v IPv4 svetu in potem lahko sklepas, da ni enostavne analogije v IPv6 svetu.

Leave a reply

website