Slovenija zdrsnila na drugo mesto po Vyncke.org IPv6 meritvah

Eric Vyncke, naš keynoter na naslednjem, novemberskem summitu izvaja meritve, kakšen procent URL naslovov iz Alexa top-50 za posamezno državo je dosegljivih tudi na IPv6. Nizozemska nas je prehitela z enako procenti (20) in dvema “pol” naslovoma, ipv6.domena.nl…

Kaj te meritve sploh merijo in prikazujejo? Iz Alexa iskalnika vzamejo za vsako državo prvih 50 najpopularnejših URL naslovov ter preverijo, ali je naslov dosegljiv tudi preko IPv6, ali je e-mail sistem na IPv6 in ali so DNS-i na IPv6.

Kako se drži Slovenija? 20% nam trenutno kaže, enako kot pri Nizozemski (no, trenutno je en nizozemski naslov nedosegljiv, tako da imajo 18%), a ko bo nazaj bomo spet drugi.

Pri URL naslovih je tudi oznaka, kdo je šel na IPv6 za World IPv6 Day in je na koncu tudi umaknil AAAA zapise. Na “našem” spisku so to 24ur.com, simobil.si, popplus.si, bigbrother.si in nil.si . Večji delež naslovov je iz POPtv. Upam, da bodo fantje iz POPtv čimprej uredili svoje omrežje tako, da bodo lahko AAAA vrnili na svoje portale.

Kdo še bi lahko šel na IPv6, od koga vse bi to lahko pričakovali iz tega spiska?

Definitivno Arnesove spletne strani in servisi, kot so arnes.si in register.si. Potem sledijo temu strani univerze v Mariboru, ki tudi še vedno niso na IPv6. Potem imamo tukaj gov.si ter ostale ponudnike vsebin: zurnal24.si, dnevnik.si, delo.si in finance.si. Slo-tech.si tudi še ni na IPv6, vzrokov ne vemo.

Med popularnimi URL naslovi so tudi banke, ki niso na IPv6: nlb.si, nkbm.si, banka-koper.si in abanka.si.

Naš kolega ravnokar v azijskem območju ustanavlja podjetje, ki bo postavilo in tržilo wifi omrežje v enem večjih mest na tem delu sveta, uporabljalo ga bo miljone uporabnikov. Naletel je že na prvo težavo, APNIC mu lahko da samo /22 IPv4 naslovnega prostora, kar je 1024 IP naslovov. Vse v redu in prav, bodo pač ti uporabniki na IPv6 – a med njimi so tudi slovenci in kako bodo ti dosegali slovenske vsebine? Ali bodo omejeni na rtvslo.si in siol.net?

Vse pohvale tistim, ki ste svoje vsebine že postavili na IPv6, predvsem smo ponosni na velike ponudnike vsebin (rtvslo.si, najdi.si, siol.net…), a vseeno bi radi vzpodbudili tudi ostale, da se premaknejo.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.21.97.61

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website