IPv6/Go6 predstavitev na OECD Foresight meetingu uspela…

OECDOECD nas je na predlog RIPE-NCC in ISOC-a povabil na njihovo konferenco, kjer smo predstavili Go6, naše delo ter dosežke pri dvigovanju ozaveščenosti in uvajanju IPv6 v Sloveniji. Predstavitev je bila uspešna, saj so po dogodku vprašanja kar deževala, kar pomeni, da smo uspeli zdramiti predstavnike ostalih držav članic OECD druščine…

Za predstavitev smo pripravili nekakšno mešanico različnih predavanj, saj je bila tematika tega dogodka “mobility foresight”. Začel sem s kratko predstavitvijo Go6 in našega dela, nadaljeval z uvedbo IPv6 na dveh mobilnih omrežjih pri nas (Mobitel, Tušmobil), pokazal slike dejanske postavitve ter predstavil naš predlog projekta Evropski Uniji, kjer naj bi uvedli dual-stack mobile IP (DSMIP6-TLS) v enote civilne zaščite, vojske in policije, v “emergency response teams”.

OECD je organizacija za ekonomski razvoj, iz katere je nastalo marsikaj in nekateri menijo, da je to ena najmočnejših organizacij na svetu. Slovenija se je menda skoraj 10 let pogajala za članstvo v tej združbi “bogatih držav”, kakor jo nekateri imenujejo.

Delegati in predstavniki držav so zelo pozorno poslušali vsako predstavitev, za Japonskim predstavnikom je celo sedela ena gospa, ki si je zapisala skoraj vsak stavek.

Ostala predavanja so bila bolj “virtualna”, prevladovali so izrazi kot so LTE, Mobility, interoperability, always-connected, always-on, NFC, self-assisted, etc…

Tamkajšnja publika nekako ni navajena, da se jim pokaže realna dejstva in tehnologije, o katerih večinoma vsi bolj kot ne samo govorijo, nekdo nekje jih je pa že postavil in spravil v produkcijo. Tu se moram zahvaliti Mobitelu in Tušmobilu, ki so se kakšno leto nazaj potrudili in na naša prigovarjanja kot eni prvih na svetu začeli uvajati in testirati IPv6, ki je dandanes v produkciji in lahko dostop preko IPv6 dobi vsakdo, ki je Mobitelov ali Tušmobilov naročnik. Dodatna prednost je tudi naše sodelovanje z Nokio na razoju in pilotski implementaciji DSMIP6-TLS protokola in sistema.

Publika je bila malenkost presenečena, saj sem bil v predavanju jasen in zelo direkten: Kar vidite je bilo narejeno kakšno leto nazaj, uvajanje IPv6 v različna omrežja (tudi mobilno) ni tako zapletena kot si mislite, zato prosim nehajte iskati izgovore, predvsem pa ne dovolite, da vam drugi razlagajo, kako se kaj ne da narediti. Trenutni izzivi so recimo uvedba DSMIP6-TLS v “emergency response teams”, flow-mobility, neprekinjen handover med različnimi transportnimi potmi (wifi/umts/lte/tetra/sattelite/whatever…) in podobno, ne pa IPv6 na web in DNS serverjih ter razbijanje glave, kako nastaviti IPv6 naslov na usmerjevalniku. To je že zdavnaj vse dognano in narejeno, get over with it.

Po zaključku uradnega dela smo bili povabljeni na “champagne” party, kjer so se predstavniki ostalih držav sprostili in deževati so začela vprašanja. Zanimivo je dejstvo, da so se ostale države pripravljene učiti iz našega primera dobre prakse ter Go6 awareness-pushing mehanizma. Menda naj bi ostali v kontaktu ☺

Vesel sem, da nas je RIPE-NCC izbral med nekaj kandidati in nas predlagal naprej ISOC-u, ki je izbiral med predlogi vseh 5 RIR-ov ter nas predlagal naprej ITAC-u, kjer smo se zdeli primeren kandidat za predlog OECD-ju, kjer so se odločili, da nas povabijo na to eminentno srečanje in na oder. Ja, zapleten postopek izbir in nekako nisem verjel, da bomo prišli skozi vsa sita, a vendar, nič ni nemogoče.

S ponosom sem na tem srečanju zastopal Slovenijo in vesel sem, da sem lahko kot predstavnik države pripomogel k njeni večji prepoznavnosti na OECD. Hvala Ministrstvu za Visoko šolstvo, Znanost in Tehnologijo za popolno podporo pri naši OECD avanturi in hvala Go6 platformi, ker obstaja ter z veliko zanosa in energije uvaja IPv6 v vse kotičke naših omrežij in servisov. Go6 platforma ste njeni člani, več kot nas je, močnejši smo, več kot naredimo več lahko pokažemo svetu.

Za Go6 iz Pariza, Jan Žorž

P.S: Ko sem se danes zjutraj peljal s taxijem na letališče, me je voznik, po narodnosti iz Koreje vprašal, iz kje sem. Ko sem mu povedal, da sem iz Slovenije, mi je hitel v polomljeni angleščini navdušeno razlagati “yes, Slovenia, I know, small country but very advanced in informatics and internet, yes, yes, are being told on radio to us, yesterday, yes, very good, very good my friend, internet is good, I listen to the radio and they told us…” Priznam, da me je kmalu kap… 😉

Nekaj slik:

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.15.229.113

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website