Nokia USB Modem 21M-02 – test prototipa, part 1.

Nekega lepega popoldneva nam le poštar prinesel škatlo, v njej pa lepo presenečenje – Nokia USB Modem 21M-02, napravo katero smo že toliko časa čakali. Ker so vsa testiranja prototipov in rezultati pod zelo strogimi NDA pravili, jih lahko z vami delimo šele sedaj, pa čeprav naprava še ni na voljo v produkcijski obliki in naprodaj…

V škatli nas je čakal čisto bel USB “ključek” malo večjih dimenzij, ki pa razkrije svoje poslanstvo šele, ko najdemo pokrov, ki skriva prostor, v katerega vtaknemo svojo SIM kartico (glej slike v galeriji spodaj).

Ob priključitvi na USB port na MAcBooku se nam najprej pojavi kot disk, na katerem imamo instalacijske datoteke. Instalacija gonilnikov ter programja je potekala brez zapletov, med Aplikacije se nam vrine program “Nokia Internet Modem”, ki oživi šele ko naslednjič priklopimo Nokia modemsko napravo.

Kaj nam ponudi hiter pogled v nastavitve? V nastavitvah za povezavo na Internet se skrivajo največje dobrote te magične paličice – zadeva podpira PDPv4, PDPv6 in kot prva naprava na svetu tudi nov standard PDPv4v6. Noro. Sicer trenutno to GGSN-i na mobilnih omrežjih še ne podpirajo, a končno se bodo lahko mobilni operaterji ter proizvajalci mobilne opreme nehali izgovarjati, češ “saj PDPv4v6 ni treba implementirati, ker ni končnih naprav…”

Seveda, zadeva deluje kot naprava za priklop na Internet preko IPv4, uspeli smo se povezati tudi preko IPv6 PDP konteksta ter uporabili NAT64 na Tušmobilovem omrežju za dostop do vsebin, ki so samo na IPv4. Vzpostavili smo tudi dvojni PDP kontekst, PDPv4 in PDPv6, kar nam je dalo pravo dual-stack povezljivost preko obeh protokolov.

Testirali smo Tušmobilovo omrežje, v nadaljevanju bomo pa tudi Mobitelovo, saj smo imeli nekaj težav z našo testno kartico, katera je menda potekla. Ko to uredimo, bomo poročali še, kako zadeva deluje na Mobitelovem omrežju.

S PDPv6 kontekstom in IPv6 povezavo smo uspešno komunicirali preko nekaj mobilnih operaterjev na Hrvaškem, tudi iz Poljske (Krakow) nismo imeli težav.

V drugem delu, ki sledi, vam bomo morda lahko razkrili še snapshote aplikacije in sistem samih nastavitev PDP kontekstov, a moramo za to počakati na odobritev Nokie, da to lahko storimo.

Nokia je spet dregnila v samo špico razvoja in IPv6 uvedla tja, kjer je manjkal – v mobilne naprave, katere uporabljamo skupaj s prenosnimi računalniki – in moram priznati, da so svoje delo zelo dobro opravili…

Nokia je to napravo že napovedala, a tam ni razkritih lastnosti, ki jo naredijo tako unikatno, prav tako pa tudi ni napovedi, kdaj jo bomo lahko videli v prodaji.

http://europe.nokia.com/find-products/accessories/power-and-data/3g-modems/nokia-usb-modem-21m-02/

Jan Žorž

Nekaj slik:

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.90.205.166

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website