2. IPv6 summit na Norveškem

V nedeljo, 20.11.2011 smo leteli v Stavanger – Norveška, kjer se je 21. in 22.11 odvijal njihov že drugi IPv6 summit. Prvi je bil v Oslu, kjer smo predstavili Go6 platformo in uvedbo IPv6 v Sloveniji kot model, iz katerega bi se Norveška želela naučiti in posnemati. Zgleda, da jim uspeva, saj smo bili povabljeni tudi na njihov drugi IPv6 summit, ki je prerasel okvire “awarenessa” in se posvetil med drugim tudi tematiki nabave opreme, ki podpira IPv6. Tukaj pa nimamo konkurence, saj RIPE-501 “procurement” dokument izvira ravno iz Go6 in potemtakem iz Slovenije…

Kot na prvem njihovem summitu je bilo tudi tokrat za vse poskrbljeno, tako finančno kot tudi logistično, zelo so se potrudili da s sodelovanjem na njihovem dogodku ne bi imeli absolutno nikakršnih stroškov.

V ponedeljek so nas organizatorji (IPv6 Forum Norway) dopoldne presenetili z obiskom južnega predela pod Savangerjem, ogledali smo si fjorde, kosili v hribih ter se vrnili v mesto Stavanger ravno za ogled njihovega muzeja pakiranja sardin. Ja, prav sem zapisal, muzej pakiranja sardin (edini na svetu). Stavanger je bil prestolnica sardin preden je postal prestolnica nafte.

IPv6 dogodek se je začel z družabnim večerom, oziroma večerjo, med katero smo poslušali “lightning talks”. Zanimiva zamisel, saj vzpodbuja socialno plat in socializacijo med udeleženci.

Drugi dan smo zaćeli že navsezgodaj, ob 9h je dogodek otvoril tehnični direktor podjetja Altibox, ki je bil tudi eden od glavnih sponzorjev dogodka. Sledili so sami “IPv6 asi”, Camron Byrne (T-mobile USA), Nathalie Trenaman (RIPE-NCC), Ron Broersma (US Navy/SPAWAR), Ole Troan (Cisco), Tore Anderson (Redpill Linpro), …

Po kosilu smo predstavili RIPE-501 dokument in tudi kaj se dogaja z naslednikom oziroma zamenjavo, za mano je pa na oder stopil Uwe Holzmann-Kaiser iz Fraunhofer Institute for Open Communication Systems (FOKUS), ki je tukaj predstavljal nemško vlado. Predstavitev sva nekako tako uskladila, da smo se mi predstavili kot “kreatorji” RIPE-501 dokumenta, nemška vlada pa kot “implementorji”. Bilo je zabavno, predvsem odzivi norveške vlade so bili zanimivi – v dobro in pozitivno smer. Go6 organizacijo, platformo in Slovenijo smo zastopali v najboljši možni luči, Norvežani pa se z veseljem učijo iz naših izkušenj.

3. norveški IPv6 summit bo Aprila, tik po RIPE-64 meetingu v Ljubljani – na naslednjem meetingu bi radi dali še večjo težo in poudarek na “procurement” in tako so nas že povabili, če bi se lahko udeležili – pravzaprav nam skoraj niso dali možnosti izbire – hkrati smo pa tudi z veseljem privolili – saj takšen tretma kot ga doživimo na Norveškem redko doživimo drugje, predvsem so pa zelo hvaležni, če se lahko od nas kaj naučijo – in to zelo spoštujemo.

Za Go6, Jan Žorž

P.S: Nekaj slik…

 

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
13.59.34.87

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website