RIPE63: Za nami je zelo zanimiv meeting…

Včeraj se je na Dunaju zaključil 63. RIPE meeting, katerega se je udeležilo 465 ljudi s celega sveta. Slišali smo nekaj dobrih predavanj, ki jih bosta bolj podrobno opisala Matjaž in Damjan (Arnes), tu bi podali samo nekaj opažanj in glavno novico, ki preti vsem nam…

Na Address Policy delovni skupini sva skupaj z Ole Troanom iz Cisca predstavila predlog spremembe IPv6 addressing pravila in omogočiti inicialno alokacijo od /32 do /29 brez dodatnih pojasnil, kar pomeni da bi tudi vsi, ki so do sedaj dobili /32 dvignili velikost na /29.

Razlog za to je lažja uvedba 6RD, kar je pojasnil Ole med najino prezentacijo.

Na IPv6 delovni skupini sva s Sanderjem Steffannom predstavila napredovanje nadaljevanja RIPE-501 dokumenta, ki je bil v “Last Call” statusu.

Po najinem predavanju se je poleg Eric Vyncke-ja, ki je komentiral nekaj varnostnih aspektov specifikacije oglasil tudi Jari Arrko, Internet Area Director IETF, ki je tudi predlagal nekaj sprememb. Temu je sledil komentar Jouni Korhonena iz NSN in odločili smo se, da prekinemo Last Call in predlog dokumenta popravimo ter upoštevamo nove komentarje. Ko bomo dokument ustrezno uredili, gre zadeva spet v Last Call.

Največ debate na “hodnikih” tega meetinga je pa sprožila novica, da hoče Kitajska uvesti obvezen SAVI sistem v vse naprave, ki se bodo priklapljale v IPv6 omrežja pri njih. SAVI je Source Address Validation Information, kar pomeni da lahko Kitajska razdeli vsakemu državljanu svoj certifikat, katerega vnese v napravo (drugače se ne more priklopit) in ta certifikat se pojavi v 64 bitih, ki predstavljajo “host” ID.

Kaj to pomeni? V katerokoli omrežje se bomo priklopili, bo ta certifikat v našem IPv6 naslovu in tako bomo zelo enostavno sledljivi, v katerih omrežjih se gibljemo.

Kaj lahko proti temu storimo? Najbrž nič, upajmo le, da se ta ideja zdi modra samo Kitajcem in ne bo posnemovalcev drugod po svetu.

Jan Žorž

Nekaj slik:


Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.139.70.131

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website