Taiwan gradi svoj nacionalni IPv6 profil na osnovi RIPE-501

Nekaj dni nazaj smo avtorji RIPE-501 dobili iz Taiwana nekaj vprašanj oziroma komentarjev na novo verzijo RIPE-501 dokumenta, ki je sedaj v draft fazi in bo (upamo) kmalu v finalni fazi za sprejetje kot “replacement” za RIPE-501 dokument. Po nekaj iteracijah smo izvedeli, da so Tajvanci vzeli naše delo kot osnovo za izgradnjo njihovega nacionalnega IPv6 profila…

Ta informacija je prišla kot strela iz jasnega, a zgleda da se gospod 陳雪姬 (SJ Chen) ne šali… g. Chen dela na Chunghwa Telecom Labs – IPv6 Testing Lab in njihova organizacija je zgleda od vlade dobila nalogo, da pripravi nacionalni IPv6 profil, katerega se bo zahtevalo pri nabavi opreme in sevisov.

“Thank you all for this pretty “nasty” work. We are trying to list the differences between the USGv6, IPv6 Ready Logo and RIPE-501 to come up with our own National IPv6 standards and Chunghwa telecom tender requirements for the future IPv6 equipment purchasing.”

Obrazložili smo mu, da je RIPE-501 “loosely based” na USGv6 in da je ima čisto drug namen – USGv6 je profil za certifikacijo, RIPE-501 je pa pomoč pri procesih nakupovanja prave opreme. Prav tako so v novi verziji vsi RFC-ji v profilu, katere testira IPv6 Ready Logo označeni z zvezdico (*), tako da je oseba na koncu ugotovila, da je to to in da smo v bistvu opravili že večino potrebnega dela primerjav in usklajevanj.

Vsekakor je dober občutek, da vlade in države bazirajo svoje nacionalne IPv6 profile na delu, ki prvenstveno izhaja iz Slovenije – v našem delu sveta je RIPE-501 implementirala nemška vlada, to počne nizozemska in norveška vlada, o tem razmišlja brazilska in sedaj zgleda še tajvanska vlada.

How cool is that?

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
54.81.185.66

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website