DDos napadi na IPv6 omrežju

CNet ugotavlja, da se začenjajo D-Dos napadi pojavljati tudi na IPv6 Internetu, kar samo kaže, da postaja IPv6 vedno bolj domač in uporaben tudi za napadalce in hackerje. To je znak, da gre IPv6 Internet že počasi v “prime-time”… 

Da se je “omrežje” in sistem prijel, ponavadi pokaže promet na omrežju, kot tudi povečan odstotek zlorab in poskusov napadov. Email spam, D-Dos, hackerski napadi in vse podobne vragolije so dokaz, da na IPv6 Internetu obstaja dovolj velika kritična masa naprav prometa, da se zlobnežem splača svoja orodja in napade prilagajati na nov protokol.

“Super”, bi rekel SI-CERT 🙂

V članku na CNet-u so uporabili nekaj izsledkov podjetja Arbor Networks, zelo zanimiv pa je podatek, da je 35% napadov političnega, oziroma ideološkega značaja.

Kakorkoli, ko uvajamo IPv6 je treba najprej pomisliti in zagotoviti varnost – veliko zagnancev postavi IPv6 in takoj ko deluje so zadovoljni ter veselo odrajžajo v svet, širiti novico kako imajo postavljen IPv6. Prava postavitev je veliko več – že na začetku poskrbimo za varnost – vsaj kar se osnovnih nevarnosti tiče.

Anti-SPAM je v IPv6 svetu še vedno problematičen, saj stare “legacy” metode uporabljajo blokiranje IPv4 naslovov in omrežij, iz katerih prihajajo napadalci (ali pa kar celih ASN), uporablja se tudi preverjanje reverznih DNS preslikav. V IPv6 bo to težje izvedljivo, saj se je pokazalo, da so dosedanja anti-SPAM orodja le delno učinkovita, v IPv6 pa čisto padejo na izpitu.

SPAM je sociološki problem, ki uporablja tehnologijo kot sredstvo prenosa. Kot smo že velikokrat do sedaj poudarili, ne uporabljajmo tehnoloških prijemov za preprečevanje socioloških problemo. Zgodovina kaže, da se je to vedno pokazalo kot popolnoma neučinkovito.

Preberite si članek na CNetu in ustrezno ukrepajte.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.21.231.245

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website