RIPE64 meeting v Ljubljani se približuje…

16. do 20. Aprila se bo v Ljubljani mudila množica internetnih strokovnjakov na že 64 srečanju RIPE skupnosti. RIPE je skupnost lokalnih internetnih registrarjev, omrežnih strokovnjakov ter vseh ostalih, zainteresiranih Internetnih strokovnjakov. Zavod Go6 skupaj z Arnesom in LTFE gosti ta dogodek, na katerem se pričakuje okrog 500 udeležencev…

Kaj je točna definicija RIPE-a?

RIPE (Réseaux IP Européens) is a collaborative forum open to all parties interested in wide area IP networks in Europe and beyond.

RIPE je skupnost zainteresirane javnosti, ki je za potrebe izvajanja svojih pravil ustanovila neprofitno podjetje RIPE-NCC, ki je izvršilno telo RIPE skupnosti in kot takšno tudi financirano iz članarin LIR-ov, ki tvorijo večji del skupnosti.

RIPE-NCC razdeljuje IPv4 in IPv6 naslovni prostor, ENUM ter še nekatere druge dobrine, poleg tega pa deluje tudi na DNSSEC in RPKI področju. RIPELabs izvaja meritve in raziskave na Internetu, predvsem na področju vidnosti Internetnih točk med sabo, pa še veliko zadev bi se našlo.

Go6 se teh RIPE srečanj udeležuje že vrsto let tudi kot aktivni akter v skupnosti, saj imamo poleg zelo uspešnega dokumenta RIPE-501 v proceduri tudi predlog spremembe minimalne IPv6 inicialne alokacije iz /32 na /29, kar bi rešilo veliko težav marsikomu, ki se ob prvi zahtevi za IPv6 naslove ni zavedal, da /32 v bistvu niti ni tako hudo veliko…

Zaradi vidne vloge v RIPE skupnosti smo po treh letih “lobiranja” in pogovorov z vodilnimi strukturami podjetja in skupnosti končno dobili ta odmevni dogodek tudi k nam v Slovenijo, saj si to kot vodilna država v IPv6 pripravljenosti v EU področju tudi zaslužimo.

Tako bodo imeli slovenski strokovnjaki od blizu spoznati svet ljudi, ki upravljajo in pri življenju vzdržujejo evropski del Interneta – znano dejstvo je da se RIPE srečanj udeležijo večinoma glavni Internet inženirji, ki dejansko opravljajo delo – ne pa filozofi ki o tem fantazirajo 🙂

Veseli smo, da smo spet združili moči z Arnesom in LTFE, saj organizacija in gostiteljstvo takšnega dogodka ni mačji kašelj.

Stran dogodka je http://ripe64.ripe.net/ , prijava za cel teden poučnih predavanj in delavnic pa do 13. Aprila stane le 350EUR.

Kaj lahko dodamo? Izkoristite to priložnost, saj takšne zbrane družbe Internet strokovnjakov in Internet legend še dolgo ne bomo več gostili v Sloveniji.

Za Go6, Jan Žorž

 

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.15.225.173

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website