Stateless A+P bo novembra zaživel na Cisco platformi

Na World IPv6 Congressu v Bruslju smo od kolegov na zelo visoki poziciji v Ciscu izvedeli, da bo Cisco začel novembra dostavljati “Stateless A+P” rešitev, poimenovano MAP. Ker je v “MAP architecture” ekipi sodeloval tudi Go6 smo veseli in navdušeni, da bo A+P končno zaživel tudi v produkcijskem okolju…

Dobili smo tudi dovoljenje, da ta podatek javno objavimo, tako da sem med svojim vodenjem panelne razprave “Are CGN’s a necessary evil” tudi omenil, da to prihaja ven novembra in novica je požela veliko zanimanja med operaterji, ki so bili prisotni na dogodku.

CGN je v zadnjem letu končno dobil tisti generičen slab prizvok, ki mu pripada – vedno manj je ljudi, ki ga uspejo zagovarjati ne da bi pri tem izpadli popolni bedaki.

Zanimivo je, da MAP prinaša vse, kar CGN nima – uporabniki še vedno dobijo javni IPv4 naslov, a vsakemu se dodeli le del območja “portov”, hkrati je pa “stateless”, ker lahko IPv4 naslov in port-set enostavno zakodiramo v IPv6 naslov, kamor potem paketi potujejo in se translirajo ali dekapsulirajo, odvisno ali vzamemo MAP-T ali MAP-E.

S tem se znebimo naprave v našem jedrnem omrežju, ki mora vzdrževati stanja (states) in tako postane celotna implementacija radikalno cenejša – predvsem pa za to lahko uporabimo strojno opremo, katera se lahko kasneje uporabi za druge namene.

Najprej bomo dobili MAP-T (translacija), potem pa še MAP-E (Encapsulation), Cisco je tudi upošteval naš predlog, da se -E in -T verziji unificirata in obe hkrati pošiljata v skupnem paketu (MAP) – tako se lahko operater odloči, ali bo uvedel MAP v E ali T načinu.

Cisco nam je v go6lab tudi poslal en ASR1002, na katerem bomo v kratkem testirali pre-alpha verzijo MAP-T in o testih tudi poročali.

Za Go6, Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.217.144.32

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website