Uvajanje IPv6 pri ponudnikih vsebin pri nas se ne izboljšuje

Na vyncke.org je že nekaj časa zelo dober sistem, ki meri uvedbo IPv6 pri ponudnikih vsebin na Internetu. Slovenija je bila dolgo časa prva, sedaj nas je prehitela Brazilija, nevarno se nam približujejo Čehi. Pozivamo vse, da si spisek ogledate in če poznate koga pri tistih ponudnikih vsebin oziroma portalih, ki so rdeči – da jih opozorite, oziroma jim razložite, da bi bil morda čas, da nekaj na to temo storijo…

Spisek: http://www.vyncke.org/ipv6status/detailed.php?country=si

Ranking držav: http://www.vyncke.org/ipv6status/

Kako ta sistem meri in preračunava? Iz alexa.com vzame spisek najbolje uvrščenih URL naslovov in zanje preveri, ali imajo web strežnik na IPv6, DNS, email in podobno. Za ocenjevanje se upošteva top-50.

Menda naj bi 24ur.com šel na IPv6 zelo kmalu, tranzicija je v pripravi, skrbijo nas ostali veliki portali, kot so zurnal24, dnevnik, delo, finance, slovenskenovice in ostali mediji.

Slabo luč na našo akademsko sfero mečeta naši univerzi – uni-mb in uni-lj, ki še nista svojih vsebin dala tudi na IPv6. NE vem, kje je vzrok, ampak menda so po svetu prve šle na IPv6 univerze in akademska sfera. Tu moramo pohvaliti Arnes, ki si že leta za to prizadeva in super sodelujemo, zato nam je toliko večji misterij, zakaj uni-lj in uni-mb še nista na IPv6.

Povem druga zgodba so banke – nkbm, nlb in ostale, ki so uvrščene med top-50. Tem bo namenjen oktobrski summit in upamo, da bodo potem začeli razmišljati o teh korakih.

Pohvaliti moramo največje – siol, najdi, rtvslo, gov, slo-tech, etc… Veliki “generatorji” vsebin so svojo domačo nalogo že zdavnaj opravili, a sedaj so na vrsti manjši portali in naše delo še zdaleč ni opravljeno.

Zanimiv je graf, kako je po 6.6.2012 poskočilo število portalov, ki so šli na IPv6 – zahvala za to gre Googlu, Facebooku, !Yahooju in ostalim velikim, ki so postavili zgled in sami omogočili dostop do svojih vsebin preko obeh protokolov. Čas je, da tudi ostali slovenski portali to naredijo.

Dragi bralci in sodelavci go6.si – čas je, da stopimo v akcijo. Poglejte prosim, kateri portali so “rdeče” barve na spisku in pošljite jim sporočilo s povezavo na ta članek in s povezavo na vyncke.org meritev.

Za go6.si, Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
35.175.172.94

Comments

  1. ales
    July 11th, 2012 | 11:40

    Misterij okrog uni-mb lahko zlahka razjasnim. Problem je v do amena nesposobnem vodstvu, ki je v želji po obdajanju s še bolj nesposobnimi na različne načine pregnalo praktično vse, ki so tam kaj znali in naredili. Tako so sedaj tam v glavnem nesposobneži, med katerimi se komaj najde kdo, ki še kaj zna, pa tudi vsi slednji so tako zelo prestrašeni, da si ne upajo praktično ničesar več narediti.

    Kar se tiče http://www.uni-mb.si je situacija še veliko hujša in tukaj v bližnji prihodnosti IPv6 ni za pričakovati. Te strani so eni drugi tepci že več kot desetletje nazaj dali narediti zunanjim izvajalcem, ki so, če se prav spomnim, zadevo naredili z uporabo .NET Frameworka 1.x na Win2000. Kasneje se je to nekako poupgradalo na Win2003, a IPv6 tudi tam ne deluje, vsaj dobro ne. Na kaj višjega pa tista prastara zadeva ne gre. Da ne omenjam tega, kako so študenti, ki so pri zunanjemu izvajalcu to takrat dejansko naredili, že zdavnaj odšli, kako bi oni vse spremembe rad imeli plačano, kako se jim s to prastaro zadevo pravzaprav sploh ne ljubi več ukvarjati, itd. Tukaj praktično ni druge rešitve, kot zadevo stran vreči in na novo narediti. Kjer pa je spet vprašanje, kdo med nesposobnimi, prestrašenimi in preobremenjenimi ljudmi bo to naredil.

    Razmer na uni-lj ne poznam podrobneje, se pa ne bi čudil, če je tudi tam kaj podobnega.

    Aleš

Leave a reply

website