go6 se je pridružil NLNOG-Ring

Go6 se je pridružil NLNOG-Ring skupnosti, ki omogoča meritve iz vseh lokacij članov “ringa”. Tako lahko dobimo zelo dobro oceno, kako smo vidni iz različnih lokacij po svetu. Skupnost se je začela graditi na Nizozemskem, med pobudnik je bil tudi Job Snijders, ki nas je v skupnost tudi povabil…

Pogoj za sodelovanje je en serverski (lahko tudi virtualni) sistem, katerega damo na uporabo skupnosti. RING administratorji potem naložijo na sistem svoj software, ki se poveže v “ring”.

Kaj lahko potem počnemo? Več zadev. Vsa orodja so opisana na https://ring.nlnog.net/toolbox/ , uporabimo jih pa tako, da se prijavimo na svoj “posojen” sistem in zaženemo komande…

Recimo, da želimo videti, po kakšnih poteh letijo IPv6 paketi na naš server iz Interneta. Tu uporabimo komando ring-trace.

go6lab je v Internet povezan preko treh največjih ponudnikov, BGP imamo preko direktne povezave s Telekomom (SiOL), Amisom in T-2. Naš ASN je 198644.

Dve sliki poti do go6lab iz 50 nakjučno izbranih sistemov po svetu:

vsak IPv6 naslov z oznako države
agregirano na ASN nivo

Namenoma tu prikazujemo samo IPv6 meritve, zaenkrat se z IPv4 zadevami še ne bi obremenjevali. Zanimivo je, koliko medsebojnih iteracij med vsemi tremi našimi “uplinki” se dogaja na dnu slike, tik nad našim ASN “kvadratkom”. Predvsem se to lepo vidi na sliki, ki agregira na ASN nivo.

V Ringu imamo na voljo še druga orodja, ki nam omogočajo vpogled v kvaliteto omrežij in povezljivosti na Internetu. Prav tako lahko izmerimo te zadeve za katerikoli drug “host”, ki se nahaja kjerkoli na Internetu. Če vas zanima – sporočite.

Ring izvaja avtomatsko “smokeping” meritve med svojimi sistemi, tako da lahko tudi iz te meritve zelo hitro vidimo, kako stabilno omrežje imamo. Po pričakovanjih je go6lab povezan v svet zelo dobro 😉

http://worker01.ring.nlnog.net/cgi-bin/smokeping.fcgi?target=go6lab01

Nekaj časa je potrebno na zgornji povezavi počakati, da sistem zgenerira podatke – saj je to meritev, katere rezultate vidimo “v živo”.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.22.248.208

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website