MS Windows 8 še bolj “IPv6” kot prejšnje verzije…

Windows 8 naj bi bil še bolj usmerjen k uporabi IPv6, vsaj tako trdijo na Microsoftu. Na kratko: Za izbiro izvornega IPv6 naslova so uporabili RFC3484, za katerega je znano, da ni najboljši – in ga pri implementaciji malo “spremenili”. Sprememb pa ni doživel najbolj kritičen del “Source address selection mechanism” standarda, ampak so samo dodali teste IPv6 povezljivosti…

Kakor je v blog zapisu obrazložil Steve Sinofsky, Microsoft’s president of Windows – uvedba IPv6 je pomembna in to, da gre čimveč prometa čez nov protokol je vitalnega pomena za razvoj IPv6 v svetu, nekaj kar pri Apple ne razumejo ravno dobro (zadnji OSX Lion ne da 300ms prednosti IPv6 protokolu, kakor je to specificirano v “happy eyeballs” RFC).

Kaj točno počne Windows 8 TCP stack? Ko se priklopimo na novo omrežje, naredi “http get” na prednastavljen IPv6-only naslov in rezultat shrani za 30 dni. Ker je server s prednastavljenim naslovom v Microsoft infrastrukturi je to morda celo veljaven pomislek za zagovornike “privacy” na Internetu – saj nas MS v tem primeru zlahka sledi in profilira, kje se premikamo po svetu, posebej še ker je znano, da vsak “host” pusti za sabo unikaten fingerprint.

Skratka, če test uspe – je IPv6 v Win8 preferiran način komunikacije.

Ne razumem, zakaj izumljajo toplo vodo. Imamo RFC65555 (Happy Eyeballs), ki te težave rešuje na zelo enostaven način in brez “privacy” pomislekov – predvsem pa ta način sedaj uvajajo vsi ostali, od Appla (sicer na napačen način) do Linuxa in vseh ostalih.

Microsoft in njegova polkna so bila od vedno nekaj posebnega, nikoli po standardih, vedno malo mimo dolgočasnih pravil, katere postavljajo na IETF-u 🙂

ZDNET je ob povzetku te tematike celo zapisal “Bing and Skype both support IPv6 today.” Mislim, da so se zmotili. Bing že mogoče, Skype pa še ne.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.218.61.16

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website