Internet Society (ISOC) – kaj to sploh je?

V Sloveniji smo v preteklih letih o organizaciji Internet Society slišali bolj malo. Ker sedaj zelo tesno sodelujemo s to organizacijo se mi zdi primerno, da o njej povemo nekaj dejstev in s tem nekoliko izboljšamo poznavanje te globalne neprofitne organizacije, ki se od vsega začetka bori za pravilen socialni in tehnični razvoj odprtega in svobodnega Interneta…

Kaj je definicija organizacije Internet Society?

Wiki ima o tem povedati sledeče:

“The Internet Society (ISOC) is an international, non-profit organization founded in 1992 to provide leadership in Internet related standards, education, and policy. It states that its mission is “to assure the open development, evolution and use of the Internet for the benefit of all people throughout the world”

Leta 1992 so  Vint CerfBob Kahn in Lyman Chapin napisali dokument z naslovom “Announcing ISOC”, ki je postavil prve temelje te organizacije in v enem od delov govori tudi o tehničnih ciljih:

“To facilitate and support the technical evolution of the Internet as a research and education infrastructure and to stimulate involvement of the academic, scientific, and engineering communities (among others) in the evolution of the Internet.”

Tako je nastal Internet Engineering Task Force (IETF), nad katerim ISOC še vedno budno bdi in nadzira tehnični razvoj protokolov in RFC standardov na splošno. Tam se je standardiziralo večino protokolov, aktere danes uporabljamo na Internetu: IPv4, IPv6, HTTP, FTP, SMTP, POP3, IMAP, in tako naprej.

Za nadzor nad početjem IETF je ISOC ustanovil Internet Architecture Board (IAB), ki ima kar nekaj nalog, med drugim tudi imenuje ter nadzoruje vodjo IETF in Internet Engineering Steering Group (IESG), ki potrjujejo objavo in sprejetje RFC dokumentov. Prejšnji vodja IAB je bil Olaf Kolkman, naš gost na novemberskem IPv6 summitu in ION meetingu v Ljubljani.

ISOC je kot organizacija tudi pomagala pri ustanovitvi organizacij ICANN (nadzor in upravljanje globalnega domenskega prostora) in IANA (nadzor in upravljanje Internet resursov (kot so IPv4 in IPv6 številska prostora) in z njima deluje v tesnem sodelovanju – odnos je predvsem svetovalen, kam naj se pravila in politika razdeljevanja domen in IP naslova usmerja.

Kaj so dejavnosti te globalno dokaj močne organizacije?

– pomoč pri razvoju Interneta v manj razvitih državah
– pomoč pri definiranju globalnih pravil upravljanja Interneta
– ozaveščanje o novih tehnologijan na Internetu (IPv6, DNSsec, RPKI, etc…)
– izobraževanje in vzgajanje “internetnih vodij” (Next generation leaders)
– financiranje dobrih projektov na Internet področju (community grants)

Internet Society je lani odigral tudi eno od ključnih vlog na WCIT meetingu v Dubaju, kjer so nekatere “demokratične” države, kot so Rusija, Kitajska, Iran in podobne poizkušale uvesti regulacijo Interneta in legitimizirati državni nadzor in pregledovanje Internet prometa. Na srečo se to ni zgodilo, saj večina držav, ki znajo šteti več kot do 3 – niso podpisale tega sporazuma. ISOC predstavniki so bili del ameriške delegacije in so ključno pripomogli k takšnim odločitval tako ameriške, kot tudi prenekatere druge delegacije.

ISOC ima tudi lokalne “chapterje”, tudi v Sloveniji imamo svojega. Ustanovila ga je dr. Borka Jerman Blažič in v zadnjem času kaže vedno živahnejšo aktivnost, saj je chapter sodeloval pri skupni izjavi glede ETNO teženj po spremembah sporazuma ITR (International Telecommunications Regulations). Vsem, ki to prebirate – dobro bi bilo, če bi se spet organizirali in na novo zbrali, da bi naš ISOC chapter polno zaživel in se začel v polni postavi aktivno udeleževati globalnih Internetnih aktivnosti.

V preteklosti je ISOC zajadral predvsem v politične vode upravljanja in nadzorovanja razvoja Interneta, a pred pratkim so se začele dogajati spremembe. Leslie Daigle je ustanovila DO (Deployment and Operacionalization) oddelek, katerega danes sestavljata dve ekipi:

S&T team (Standards and Technology), v kateri so Leslie Daigle, Mat Ford, Phil Roberts in Andrei Robachevski
Deploy 360 team, v kateri so Richard Jimmerson, Dan Ford, Megan Kruse in Jan Žorž

Naloge Deploy360 ekipe sem že opisal v enem od prejšnjih zapisov, a na kratko: IPv6, DNEsec, RPKI/Routing in BCOP (Best Current Cperational Practice) dokumenti.

Zakaj v Sloveniji ne vemo prav veliko o tej, za razvoj Interneta tako pomembni organizaciji? Morda zato, ker te kulture pri nas nismo razvili, ker so komercialni operaterji zelo hitro prevzeli vodenje razvoja slovenskega dela Interneta, ker smo vsi gledali predvsem na to, da so nam omrežja delovala in smo imeli občutek, da v globalni tehnični skupnosti ne moremo sodelovati, saj smo premajhni (in nekateri se tako še vedno počutijo)…

Morda o tej organizaciji ne vemo prav dosti tudi zaradi tega, ker ni bila dovolj promovirana med mladimi tehničnimi kadri in nikoli niso prav zares prišli do priložnosti, da bi sodelovali v razvoju Interneta na globalnem nivoju…

Sedaj imamo priložnost, da širša slovenska  tehnična skupnost ugotovi, kako bi lahko skupaj naredili še več za pravilen razvoj Interneta v prihodnosti – ne pa da samo jamramo, kako ga “drugi” peljejo v napačne vode in kako IETF razvija standarde čisto narobe.

Za Go6, Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.21.97.61

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website