TCP (IP) praznuje 30 let delovanja

1.1.1983 so na celotnem takratnem Arpa-net omrežju prešli iz protokola NCP na TCP in začeli uprabljati tako imenovani TCP/IP. Za priprave na prehod iz starega protokola na nov protokol so imeli knjigo z naslovom “Internet Protocol Transition Workbook” in vsi so se predpisanega roka tudi držali. Ko bi le lahko kaj podobnega naredili tudi za IPv6 – določili datum prehoda in ob 00:00 ugasnili IPv4…

Na ISOC ION meetingu v San Diegu nam je o tistih časih nekaj spominov zaupal naš kolega in večkratni gost na Slo IPv6 summitih – Ron Broersma, chief scientist na US Navy/SPAWAR. S sabo je prinesel iz oporišča še nekaj artefaktov iz tistih časov – prednjo komandno ploščo od računalnika C/30 IMP, ki je bil takrat Arpanet naprava št. 3 (node #3), s katero je on upravljal in si za spomin shranil tudi nekaj delov, ter originalno knjigo, ki je bila osnova za tranzicijo iz starega Arpanet-a na Internet. Več o tem so zapisali na Internet Society blogu, kjer so to sliko tudi uporabili…

Ker je bilo takrat omrežje majhno, so se precej lažje dogovorili za prehod – saj ni bilo treba prav veliko komunikacije med upravniki takratnih računalnikov, ki so sestavljali omrežje. Večinoma so se dogovorili na IETF meetingih, ostalo pa po elektronski pošti in po odpiranju šampanjcev ob polnoči so se fantje usedli za testature, zagnali TCP stack in ugasnili star NCP protokol. Tako se je rodil Internet.

Na slikah spodaj lahko vidite tudi vsebino tega “manuala” in kot lahko opazite je sestavljen pretežno iz RFC dokumentov. Nekaj tega lahko izveste tudi ob prebiranju RFC801 z naslovom “NCP/TCP TRANSITION PLAN” (J. Postel).

Veseli smo, da si je Ron vzel čas in nam prinesel pokazati delček zgodovine – tako sem se lahko tudi za sliko postavil ob “arpanet node #3 front panel”.

Historical!

Za Go6, Jan Žorž

 

Album s slikami:

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.226.177.223

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website