NANOG in nova BCOP delovna skupina

Prejšnji teden smo se mudili v Orlandu na NANOG meetingu (North America Network Operators Group), kjer se je dogajalo nekaj zelo zanimivih stvari. Sally Wentworth iz Internet Society je v svojem uvodnem govoru orisala kaj se je dogajalo v Dubaju na WCIT meetingu in kako so s težavo dosegli začasno nevmešavanje držav in vlad na področju Interneta – predvsem iz strani regulacije. Po prvem plenarnem zasedanju je bila na vrsti sestanek novoustanovljene BCOP delovne skupine…

BCOP je okrajšava za Best Current Operational Practice in cilj ter namen te skupine je, da na regionalnem nivoju s skupnimi močmi in sodelovanjem med različnimi operaterji zapišejo trenutno operativno prakso gradnje in delovanja Interneta ter tudi svoje izkušnje pri uvajanju novih tehnologij, kot so IPv6, DNSsec, RPKI in ostale.

Zakaj je to pomembno? Operaterji večinoma skrbijo za svoja omrežja in se ne brigajo pretirano kaj se dogaja okrog njih, a povsod ni tako. S temi zapisi lahko dosežemo dve zadevi:

  • Ostalim pomagamo pri lažji vpeljavi novih tehnologij, saj jim naše izkušnje lahko rešijo marsikateri problem. “Ne bom pomagal konkurenci” bo marsikdo rekel, a korist je lahko večja od tekmovalnosti – če vsak zapiše svoje izkušnje in jih da prosto na uporabo, potem lahko z eno našo izkušnjo pridobimo toliko drugih izkušenj, ki nam pomagajo, kolikor je operaterjev ki sodelujejo. To pa lahko pomeni kar velik prihranek pri času, katerega potrebujemo za reševanje težav pri uvajanju novih tehnologij na Internetu.
  • ITU in vlade so že nekajkrat poizkušale s prodorom na Internetno področje ter poskusi regulacije. Dubaj je bila zmaga v bitki, a vojne na dolgi rok ne moremo dobiti, saj se bodo ti ljudje vračali in vračali. Če se zedinimo in uspemo dokumentirati trenutno operativno prakso na Internetu, potem lahko pri poskusih regulacije pozornost usmerimo na te dokumente – naj zahtevajo in vsiljujejo nekaj, kar je koristno in kar že počnemo. V nasprotnem primeru si bodo sami izmislili pravila in nam Internet počasi spremenili spet v “circuit switched” network – v telefonijo, kar pa zgleda edino razumejo. Ali to hočemo?

Na RIPE66 bomo predlagali BCOP BOF, da se tudi naša regija premakne in začne na tem področju nekaj delati. Če je kdo zainteresiran za sodelovanje in pisanje takšnih operativnih praks, naj me kontaktira. Pri nas je veliko operativnega znanja, predvsem pa veliko izkušenj pri vpeljavi IPv6, ki bi svetu lahko zelo koristilo – pa še mednarodno prepoznavnost si lahko s tem še povečamo.

Za Go6, Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.232.88.17

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website